Назад към всички

BMW и задно задвижване - перфектното съчетание

BMW и задно задвижване - перфектното съчетание

Преди няколко години феновете на BMW се разцепиха на два лагера заради плановете на концерна да стартира производството на автомобили с предно предаване. BMW е една от малкото марки, които държат на конструкцията със задно предаване дори в изминалите десетилетия, когато модата и схващанията наложиха на повечето производители да залагат на предно (без да включваме в дебата технологията със задвижване на всички колела). Германският концерн си имаше своите аргументи да не се съобрази с тенденциите и поради това огромен набор от последователи, които напълно ги споделяха.

Дали предното предаване ще убие BMW? Надали.

Промяната, наложена в някои модификации на Серии 1 и 2, до такава степен „разбуни духовете“, че се наложи компанията да дава изрични обяснения защо е взела подобно решение. На първо място това са сериите на BMW за компактни коли, респективно по-малки и леки. Според концерна промяната в технологията прави производството им (и цената им, естествено) значително по-евтина, което е важно поради нарасналото търсене на компактни автомобили.

От BMW винаги са се гордели с неотстъпчивостта си спрямо RWD (rear wheel drive) технологията и неслучайно през годините всичките им слогани се въртят около доброто шофьорско изживяване, което тя дава. Но с въвеждането на FWD (front wheel drive) дори се появиха спекулации, че това ще убие марката и ще я маргинализира спрямо световните позиции, които държи.

„Лесно е да си седиш и да обвиняваш BMW, като ги наричаш безмозъчни глупаци, които искат да сринат продажбите. Лесно е да протестираш и да се заричаш, че повече никога няма да си купиш BMW, защото са стъпкали наследството и имиджа на марката. Но хората, които твърдят тези неща, грешат по две причини.

Първо, въпросните коли ще се продават предимно в Европа и Китай, където е и основния пазар на малки автомобили. И ако караш малка кола, трудно може да усетиш разликата в предно и задно предаване, нито можеш да се възползваш от възможностите на задното.

Второ, BMW не е BMW само и единствено заради задното задвижване. Въртящият момент не е дефиниращото предимство на марката. Това, което прави BMW, е самото усещане за удоволствие при шофирането и прецизността. А те могат да бъдат постигнати и с технологията на предно предаване.“

Това написаха от германския концерн в блога си през 2015 г., когато стана ясно, че първият автомобил на производителя с предно предаване не е само слух, а вече факт. Дали са убедили някого, няма как да знаем. Но знаем, защо феновете на BMW обожават RWD технологията, която остава в по-голямата част от останалото производство на компанията. Затова ето и малко повече за нея.

Защо е по-весело със задно предаване?

Когато колата е със задно предаване, това означава, че въртящият момент от двигателя се предава към задните две колела и те задвижват колата „бутайки“ я. Респективно при предното предаване автомобилът се задвижва от предните две колела, които „теглят“ колата. Предното предаване започва да се налага след 70-те години на миналия век по доста логични причини. Двигателят на колата се намира отпред и предаването към задната ос е свързано с големи и тежки елементи, които са по-трудни за производство, намаляват обема в автомобила и багажника. Постепенно се наложи тенденцията въртящият момент да се предава към предната ос. Разбира се, от тогава досега технологите са значително напреднали и в определени случаи дори може да се наблюдава завой обратно към RWD. А то си има немалко предимства:

  • По-добър баланс на тежестта. Логично е, че когато всичко се намира отпред, разпределението на тежестта не е толкова добро, колкото при двигател отпред и задвижване отзад. Добрият баланс подобрява управлението, ускоряването и спирането, а от там и безопасността.
  • По-добър старт и ускорение. Колите със задно предаване имат по-добро ускорение, включително от място, а причината е, че когато е налице ускоряване, тежестта на автомобила се измества напред. При колите с предно предаване това допълнително нарушава баланса, сцеплението и затруднява управлението.
  • По-добро поведение на пътя. Първата причина отново е в баланса и това особено личи при маневриране или на завои. Втората е, че цялата работата не се върши само от предните колела, както е при колите с предно предаване, където те са едновременно движещи и направляващи. При задното предаване задните колела задвижват автомобила, а предните служат за направляването му.

Всичко изброено подобрява и изживяването на водача при шофиране. Колата стои по-стабилно на пътя, докато при автомобилите с предно задвижване усещането е за по-слаб контрол.

Какъв е вашият автомобил? С предно или задно предаване, 4х4 или с отделно задвижване на колелата – за Maxo това няма никакво значение. При всички положения може да вземете от 3 000 до 30 000 лв. обратен лизинг в зависимост от оценката му, които да изплатите на удобни вноски за срок до 48 месеца. А през този период продължавате да се наслаждавате на шофирането на собствения ви автомобил.

Разбери повече

 

Виж всички полезни съвети

Виж всички полезни съвети
Автомобилен Хороскоп

Автомобилен Хороскоп

Търсиш нова кола, но не си сигурен какво точно търсиш в нея? Може би отговорът е в звездите!

Фишинг: за какво трябва да внимаваме

Фишинг: за какво трябва да внимаваме

Фишингът е измама, при която неволно предоставяш лична информация на неоторизиран източник

Обединяване на кредити - кои са ползите?

Обединяване на кредити - кои са ползите?

Обединяване на кредити е процес, при който няколко малки кредита се консолидират в един.

Ново от Maxo.bg - лизинг за покупка на автомобил за физически лица

Ново от Maxo.bg - лизинг за покупка на автомобил за физически лица

Вече бързо и лесно можеш да вземеш мечтания автомобил с лизинг от Maxo.bg