Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Когато си зад волана, независимо дали си сам или возиш пътници, безопасното шофиране трябва винаги да бъде основната ти грижа. Шофьорският курс ти дава основите, но когато започнеш активно да управляваш автомобил, научаваш много повече за шофирането - и това не винаги става по лесния начин. Затова е изключително важно да знаеш основите на безопасното шофиране. Ето някои от нашите съвети.
 

Фокусът е върху шофирането

100% от вниманието ти трябва да бъде върху шофирането. Няма значение дали притежаваш шофьорска книжка от 10 години или от 10 дни - вършенето на няколко дейности едновременно може само да ти навреди. Избягвай да използваш телефон без handsfree или да разглеждаш друго електронно устройство. Каквото и важно нещо да изисква твоето внимание, не си струва потенциалната грешка, която може да се случи на пътя. Всичко може да почака докато стигнеш дестинацията си или докато отбиеш на безопасно място.
 

Бъди наясно с обстановката

Когато шофираш е изключително важно да бъдеш наясно с това какво правят другите шофьори около теб. Спазвай ограниченията на скоростта. Не забравяй, че винаги се налага да очакваш неочакваното - резки маневри или неподадени сигнали. Винаги карай с идеята, че шофьорът пред или зад теб може да направи нещо непредвидимо и бъди в готовност да го избегнеш.
Добро правило, което винаги можеш да прилагаш е правилото на 2-те секунди. То гласи: „При сух път и добра видимост, при скоростта, с която се движите, времето за изминаване на разстоянието до движещия се пред вас автомобил трябва да бъде поне 2 секунди.“ 
Когато времето е лошо или настилката е мокра, това време трябва да се увеличи с поне още толкова - 4 секунди.
 

Планирай пътуванията си

Преди да потеглиш, особено когато става въпрос за по-дълги пътувания, е най-добре да си направиш подробен план. Включи в графика си време за почивки, за телефонни разговори, за освежаваща разходка.
Винаги спирай, когато е време за хапване. Местата, от които можеш да си вземеш храна по време на път са много, а понякога дори живописни, а самото спиране ще отнеме само няколко минути от времето ти. 
Преди да се впуснеш в шофьорско приключение, провери най-важните компоненти на колата, хвърли един поглед на огледалата и климатика, регулирай седалката си. Това са малки елементи, но ще изпиташ истинска благодарност, ако не ти се налага да се грижиш за тях по време на път. Или още по-лошо - да се наложи да използваш услугите на Пътна помощ.
 

Спазвай правилата за безопасност

Всичко в колата ти трябва да бъде обезопасено. Багажът не трябва да се търкаля свободно из автомобила, а ако няма никой друг в колата - всичко, което ти е необходимо по време на път, трябва да е близо до теб. Така ще избегнеш търсенето на предмети из колата докато си в движение и няма да се разсейваш излишно. 
Винаги слагай предпазния си колан, независимо дали се движиш в градска среда или не. Коланите са сложени преди всичко за безопасността на теб и пътниците ти, а не са просто глупав закон, който ти се налага да спазваш.
 

Шофирай, когато не чувстваш умора и си в напълно трезво състояние

Алкохолът, а и умората, забавят рефлексите ти, временно намаляват умствената ти дейност и по този начин може да компрометират способността ти да шофираш превозно средство или да го управляваш безопасно. И да, дори и след консумиране на само една бира, също не бива да заставаш зад волана. 
С цел да запазиш своето здраве и това на околните, винаги планирай своите излизания с автомобил. Задай си следните въпроси: Ще има ли кой да ме закара, ако пия алкохол? Ще мога ли да си почина достатъчно преди да поема на път? Трябва ли да тръгвам с колата, ако не се чувствам 100% добре? Ако чувстваш несигурност в отговорите им, по-добре си остани вкъщи.

Шофирането може да бъде едно от най-големите удоволствия в живота на любителите на автомобили. Необходимо е просто да знаеш как да го правиш спокойно и безопасно. 
Махо.bg предлага на всеки собственик на автомобил максимално бързо и лесно финансиране с помощта на обратен лизинг.

 

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече