6 автомобилни иновации, с които 2017-та ще бъде запомнена

6 автомобилни иновации, с които 2017-та ще бъде запомнена

Автономно управление, масирано внедряване на изкуствен интелект, футуристичен дизайн, гласови асистенти, по-дълъг пробег за електромобилите… Всичко това тепърва ще виждаме в новите автомобили през следващите години. Производителите подсказаха накъде се движат с реални иновации, представени през 2017 г. Очертава се скоро да можем да контактуваме толкова тясно с автомобилите си, все едно самите те са живи.

Ето и най-смелите намерения на автопроизводителите, които те разкриха пред публиката тази година.

NeuV от Honda

neuv

Японската концептуална разработка е под мотото Cooperative Mobility Ecosystem (Екосистема за кооперативно взаимодействие). Основен момент в концептуалната кола е внедряването на изкуствен интелект, наречен Emotion Engine (емоционален двигател). NeuV ще съчетава в интериора удобство и интелигентни решения, така че колата да може да си комуникира с пътниците и шофьора. Honda предвижда възможността колата да си „говори“ и с другите автомобили на пътя – така производителят търси начин за регулиране на проблема със задръстванията.

HoloActive Touch на BMW

holoactive

За няколко години всички стигнахме с интуитивните за използване и предлагащи множество възможности мобилни технологии – смартфони и таблети. HoloActive Touch е технология, която взима пример от тях. Представлява широк интуитивен тъчскрийн на предното табло, чрез който шофьорът може лесно да управлява и задава команди. Но не само: Системата може да засича движения, така че да е достатъчно човек да използва само жестове, които биват засичани като команди от камера, свързана с екрана.

FF 91 от Faraday Future

ff91

Най-бързата кола? Може би FF 91 ще успее да се похвали с това, когато бъде пусната догодина. Базираната в Калифорния компания с китайско финансиране обяви параметри, които конкурират от Ferrari до Tesla. FF 91 ще ускорява 0 до 96 км/ч за 2,4 сек. Двигателят е 1080 конски сили. Силно извитото, огромно предно стъкло е почти вертикално – ергонометрично решение, благодарение на което коефициентът на въздушно съпротивление е едва 0,25. 130-киловатовия пакет батерии пък позволява пробег от 700 км. с едно зареждане, което е значително над стандартния среден пробег на електроавтомобилите.

Tesla Roadster надминава себе си

Tesla Roadster

Ако плановете на Faraday Future се изпълнят и FF 91 бъде пуснат през 2018 г., то той ще се радва на славата си на „най-бърза кола“ сравнително кратко. Преди дни Илън Мъск обяви поредния си амбициозен проект: Tesla Roadster. Автомобилът трябва да бъде пуснат в серийно производство през 2020 г., а параметрите му са повече от впечатляващи като за електроавтомобил – ускорение от 0 – 96 км. за 1,9 секунди, максимална скорост от 400 км./ч. и автономен пробег от цели 1000 километра. На всичкото отгоре това са параметрите на прототипа и според Мъск серийният автомобил може да е дори с още по-добри показатели.

Cortana влиза в Nissan и BMW

Cortana

Nissan и Microsoft си партнират в програма за интеграция на гласовия асистент Cortana в част от автомобилите на японския производител. Освен на въпроси като „Какъв е графикът ми за днес?“, Cortana ще може да отговаря и на такива за трафика, ще може да предлага алтернативни маршрути или да прави резервации за ресторант. Подобни планове имат и в BMW. Всичко става възможно въз основа на разработката Connected Vehicle Platform – базирана на Windows система, с която скоро в колите ще могат да влязат и облачни услуги или дори Office – пакета.

Vision Van на Mercedes-Benz

vision van

Mercedes прави крачка напред, като обръща поглед към фирмите и доставчиците. Революционният Vision Van е практически интегрирана система за доставки. Микробусът има и вградени транспортни дронове, с помощта на които може да се правят едновременни доставки. Автоматизирано карго отделение позволява бързо и лесно зареждане в склада. Прототипът обаче е предназначен предимно за градско ползване – има пробег до 80 км. с едно зареждане и максимална скорост от 120 км./ч., електронно ограничена до 80 км./ч.

Наскоро Forbes направи списък с предположения за това, какви иновации ще може да видим реално в автосалоните в близките две години. Сред тях са автономните автомобили, биометрично отключване, активен дисплей на предното стъкло и мониторинг на здравните показатели.

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече