Назад към всички

6 автомобилни иновации, с които 2017-та ще бъде запомнена

6 автомобилни иновации, с които 2017-та ще бъде запомнена

Автономно управление, масирано внедряване на изкуствен интелект, футуристичен дизайн, гласови асистенти, по-дълъг пробег за електромобилите… Всичко това тепърва ще виждаме в новите автомобили през следващите години. Производителите подсказаха накъде се движат с реални иновации, представени през 2017 г. Очертава се скоро да можем да контактуваме толкова тясно с автомобилите си, все едно самите те са живи.

Ето и най-смелите намерения на автопроизводителите, които те разкриха пред публиката тази година.

NeuV от Honda

neuv

Японската концептуална разработка е под мотото Cooperative Mobility Ecosystem (Екосистема за кооперативно взаимодействие). Основен момент в концептуалната кола е внедряването на изкуствен интелект, наречен Emotion Engine (емоционален двигател). NeuV ще съчетава в интериора удобство и интелигентни решения, така че колата да може да си комуникира с пътниците и шофьора. Honda предвижда възможността колата да си „говори“ и с другите автомобили на пътя – така производителят търси начин за регулиране на проблема със задръстванията.

HoloActive Touch на BMW

holoactive

За няколко години всички стигнахме с интуитивните за използване и предлагащи множество възможности мобилни технологии – смартфони и таблети. HoloActive Touch е технология, която взима пример от тях. Представлява широк интуитивен тъчскрийн на предното табло, чрез който шофьорът може лесно да управлява и задава команди. Но не само: Системата може да засича движения, така че да е достатъчно човек да използва само жестове, които биват засичани като команди от камера, свързана с екрана.

FF 91 от Faraday Future

ff91

Най-бързата кола? Може би FF 91 ще успее да се похвали с това, когато бъде пусната догодина. Базираната в Калифорния компания с китайско финансиране обяви параметри, които конкурират от Ferrari до Tesla. FF 91 ще ускорява 0 до 96 км/ч за 2,4 сек. Двигателят е 1080 конски сили. Силно извитото, огромно предно стъкло е почти вертикално – ергонометрично решение, благодарение на което коефициентът на въздушно съпротивление е едва 0,25. 130-киловатовия пакет батерии пък позволява пробег от 700 км. с едно зареждане, което е значително над стандартния среден пробег на електроавтомобилите.

Tesla Roadster надминава себе си

Tesla Roadster

Ако плановете на Faraday Future се изпълнят и FF 91 бъде пуснат през 2018 г., то той ще се радва на славата си на „най-бърза кола“ сравнително кратко. Преди дни Илън Мъск обяви поредния си амбициозен проект: Tesla Roadster. Автомобилът трябва да бъде пуснат в серийно производство през 2020 г., а параметрите му са повече от впечатляващи като за електроавтомобил – ускорение от 0 – 96 км. за 1,9 секунди, максимална скорост от 400 км./ч. и автономен пробег от цели 1000 километра. На всичкото отгоре това са параметрите на прототипа и според Мъск серийният автомобил може да е дори с още по-добри показатели.

Cortana влиза в Nissan и BMW

Cortana

Nissan и Microsoft си партнират в програма за интеграция на гласовия асистент Cortana в част от автомобилите на японския производител. Освен на въпроси като „Какъв е графикът ми за днес?“, Cortana ще може да отговаря и на такива за трафика, ще може да предлага алтернативни маршрути или да прави резервации за ресторант. Подобни планове имат и в BMW. Всичко става възможно въз основа на разработката Connected Vehicle Platform – базирана на Windows система, с която скоро в колите ще могат да влязат и облачни услуги или дори Office – пакета.

Vision Van на Mercedes-Benz

vision van

Mercedes прави крачка напред, като обръща поглед към фирмите и доставчиците. Революционният Vision Van е практически интегрирана система за доставки. Микробусът има и вградени транспортни дронове, с помощта на които може да се правят едновременни доставки. Автоматизирано карго отделение позволява бързо и лесно зареждане в склада. Прототипът обаче е предназначен предимно за градско ползване – има пробег до 80 км. с едно зареждане и максимална скорост от 120 км./ч., електронно ограничена до 80 км./ч.

Наскоро Forbes направи списък с предположения за това, какви иновации ще може да видим реално в автосалоните в близките две години. Сред тях са автономните автомобили, биометрично отключване, активен дисплей на предното стъкло и мониторинг на здравните показатели.

Разбери повече

 

Виж всички полезни съвети

Виж всички полезни съвети
Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Често ти се случва да мечтаеш да имаш собствен бизнес? Подготвили сме няколко стъпки, които да ти служат в началната фаза, точно, когато започваш да градиш плановете си.

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Все още нямаш идея как да почиваш със семейството си? Следва списък с въпроси, по който може да се ръководиш, докато планираш семейната си почивка. Да започваме!

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Когато си зад волана, независимо дали си сам или возиш пътници, безопасното шофиране трябва винаги да бъде основната ти грижа. Ето някои от нашите съвети.

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

В тази статия ще си поговорим кои са най-важните предпазни мерки, които да си осигуриш преди да тръгнеш, с цел да минимизираш рисковете за теб и семейството ти.