Назад към всички

5 съвета как правилно да съхраняваме гумите

5 съвета как правилно да съхраняваме гумите

Зимни гуми, летни гуми, зимни гуми, летни гуми… По два пъти в годината шофьорите са подложени на това досадно задължение – смяна на гуми. Изборът на всесезонни не е най-добрата идея, а да се кара със зимни гуми през лятото и летни през зимата, освен че носи риск, съкращава значително и живота им.

Докато единият комплект „отлежава“ обаче, той също е подложен на различни физични влияния, които могат да повредят гумите и да намалят срока им на експлоатация. Ако сте се чудили, дали има правилен начин за тяхното съхранение – има. Освен това зависи дали са с джанти или без джанти, какви са условията в помещението, дали и как са опаковани.

Гуми с джанти

Някои шофьори сменят и джантите в различните сезони и за това си има причина. Например през лятото е по-добре те да са алуминиеви, докато през зимата е препоръчително да са стоманени, тъй като алуминиевите се повреждат от лугата.

Гумите с джанти могат да бъдат съхранявани по два начина. Единият е като се закачат на куки за самите джанти. Вторият е подредени хоризонтално една върху друга. Джантите ги предпазват от деформация по този начин, но в същото време ако ги наредите вертикално и една до друга, се получава обратния ефект и може да се изкривят.

Гуми без джанти

При тях принципът е точно обратния. Не бива да ги закачате, защото няма какво да ги предпази от деформация, нито ако ги наредите хоризонтално една върху друга. Най-добре е да ги поставите вертикално и през няколко седмици – месец да ги размествате и завъртате.

Къде да ги съхранявате?

Със сигурност не е препоръчително на открито, особено на пряка слънчева светлина. Гумите е добре да са в закрито помещение и да не са близо до източници на топлина, като радиатори, печки и др. Помещението трябва да е прохладно, тъмно и сухо, влагата не влияе добре. Дръжте ги далеч от химически вещества, разредители и смазочни материали или гориво. Ако не разполагате с подходящо помещение, някои сервизи предлагат съхранение на гуми като услуга, но обърнете внимание дали са спазени препоръките.

Добре е преди да складирате гумите да ги почистите от прах, кал и камъчета между грайферите.

Така ще можете да поддръжате колата си в добро състояние и да можете да се възползвате от предложението ни за обратен лизинг.

Някои хитрини

Може да отбележите гумите, например с тебешир, така че да знаете коя е предна или задна, лява или дясна. Когато са на джанти гумите трябва да са напомпани според препоръките на производителя или с 0,5 бара повече, защото по време на престоя спадат. При смяна проверявайте датата на производството, записана на гумата отстрани. Четирите символа показват седмицата и годината на производство. Дори да ги съхранявате отлично и да се грижите за тях, гумите си имат срок на ползване, който по стандарт е 5 години и не повече от 10.

Ако ви е време да купувате нови гуми, по-добре се спрете на нови, а не на рециклирани, ако искате да сте сигурни на пътя. По-високата цена не е оправдание да карате с рискови гуми, както и изобщо парите не трябва да са за сметка на сигурността ви и тази на спътниците в автомобила.

А и с Maxo може да получите обратен лизинг до 30 000 лв. със срок на изплащане до 48 месеца и през това време да продължите да карате колата си, както досега.

Разбери повече

 

Виж всички полезни съвети

Виж всички полезни съвети
Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Често ти се случва да мечтаеш да имаш собствен бизнес? Подготвили сме няколко стъпки, които да ти служат в началната фаза, точно, когато започваш да градиш плановете си.

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Все още нямаш идея как да почиваш със семейството си? Следва списък с въпроси, по който може да се ръководиш, докато планираш семейната си почивка. Да започваме!

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Когато си зад волана, независимо дали си сам или возиш пътници, безопасното шофиране трябва винаги да бъде основната ти грижа. Ето някои от нашите съвети.

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

В тази статия ще си поговорим кои са най-важните предпазни мерки, които да си осигуриш преди да тръгнеш, с цел да минимизираш рисковете за теб и семейството ти.