5 съвета как правилно да съхраняваме гумите

5 съвета как правилно да съхраняваме гумите

Зимни гуми, летни гуми, зимни гуми, летни гуми… По два пъти в годината шофьорите са подложени на това досадно задължение – смяна на гуми. Изборът на всесезонни не е най-добрата идея, а да се кара със зимни гуми през лятото и летни през зимата, освен че носи риск, съкращава значително и живота им.

Докато единият комплект „отлежава“ обаче, той също е подложен на различни физични влияния, които могат да повредят гумите и да намалят срока им на експлоатация. Ако сте се чудили, дали има правилен начин за тяхното съхранение – има. Освен това зависи дали са с джанти или без джанти, какви са условията в помещението, дали и как са опаковани.

Гуми с джанти

Някои шофьори сменят и джантите в различните сезони и за това си има причина. Например през лятото е по-добре те да са алуминиеви, докато през зимата е препоръчително да са стоманени, тъй като алуминиевите се повреждат от лугата.

Гумите с джанти могат да бъдат съхранявани по два начина. Единият е като се закачат на куки за самите джанти. Вторият е подредени хоризонтално една върху друга. Джантите ги предпазват от деформация по този начин, но в същото време ако ги наредите вертикално и една до друга, се получава обратния ефект и може да се изкривят.

Гуми без джанти

При тях принципът е точно обратния. Не бива да ги закачате, защото няма какво да ги предпази от деформация, нито ако ги наредите хоризонтално една върху друга. Най-добре е да ги поставите вертикално и през няколко седмици – месец да ги размествате и завъртате.

Къде да ги съхранявате?

Със сигурност не е препоръчително на открито, особено на пряка слънчева светлина. Гумите е добре да са в закрито помещение и да не са близо до източници на топлина, като радиатори, печки и др. Помещението трябва да е прохладно, тъмно и сухо, влагата не влияе добре. Дръжте ги далеч от химически вещества, разредители и смазочни материали или гориво. Ако не разполагате с подходящо помещение, някои сервизи предлагат съхранение на гуми като услуга, но обърнете внимание дали са спазени препоръките.

Добре е преди да складирате гумите да ги почистите от прах, кал и камъчета между грайферите.

Така ще можете да поддръжате колата си в добро състояние и да можете да се възползвате от предложението ни за обратен лизинг.

Някои хитрини

Може да отбележите гумите, например с тебешир, така че да знаете коя е предна или задна, лява или дясна. Когато са на джанти гумите трябва да са напомпани според препоръките на производителя или с 0,5 бара повече, защото по време на престоя спадат. При смяна проверявайте датата на производството, записана на гумата отстрани. Четирите символа показват седмицата и годината на производство. Дори да ги съхранявате отлично и да се грижите за тях, гумите си имат срок на ползване, който по стандарт е 5 години и не повече от 10.

Ако ви е време да купувате нови гуми, по-добре се спрете на нови, а не на рециклирани, ако искате да сте сигурни на пътя. По-високата цена не е оправдание да карате с рискови гуми, както и изобщо парите не трябва да са за сметка на сигурността ви и тази на спътниците в автомобила.

А и с Maxo може да получите обратен лизинг до 30 000 лв. със срок на изплащане до 48 месеца и през това време да продължите да карате колата си, както досега.

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече