10-те най-продавани спортни купета в света

10-те най-продавани спортни купета в света

В световен мащаб спортните коли заемат дял от едва 0,7% от всички продажби (данните са за 2017 г.). Много далеч зад SUV, чиито вариации в голям, среден и компактен размер водят класацията с първите три места. И в края на краищата, спортните автомобили са само за най-големите маниаци. Трудно можеш да ги караш извън пътищата с добра настилка, в градски условия не може да усетиш пълната им мощ, а за екскурзии и побиране на багаж да не говорим.

Най-голям брой продажби на спортни автомобили има в САЩ, а най-голям пазарен дял спортните коли имат… в Люксембург. Предпочитаните модели варират от континент до континент. Но все пак ето кои са най-продаваните спортни купета в света.

10. BMW Z4

BMW Z4

BMW Z4 е двуместен роудстър, който съчетава спортното с луксозното и е перфектният начин, да почувствате вятъра в косите си с лесно свалящия се хард топ. Може да избирате между четири и шестцилиндров двигател със или без турбоусилвател. Мощността варира между 190 и 50 к.с. Освен всичко друго някои от вариантите предлагат „мемори“ седалки, които могат да се настроят по 10 различни начина за максимално удобно шофиране, както и интуитивна автоматична климатична система.

9. Subaru BRZ

Subaru BRZ

През 2017 г. Subaru BRZ представи най-сериозните промени в модела след появата му през 2013 г. Новата модификация е четириместно купе с две врати. Задните седалки обаче са колкото да ги има и биха били удобни за хора с размерите на дете. Налични са три варианта Subaru BRZ – премиум, ограничен и сериен. Основната модификация е с 2-кубиков, четирицилиндров двигател и шестскоростна ръчна трансмисия – доста маневрена комбинация.

8. Mazda MX-5 Miata

Mazda MX-5 Miata

Mazda MX-5 Miata е една от иконите сред спортните коли на всички времена с 30-годишна история и поредица от модификации. Последната също толкова малка и лека като предшествениците си. Въпреки 2-та кубика и 155 коня, колата тежи едва 1043 кг. Друго предимство е супер бързото сваляне и вдигане на покрива в рамките на секунди, като има вариант и с гюрук, който обаче се сваля и вдига ръчно. Моделът все още носи славата си и дори отбелязва 19% увеличение на продажбите за 2017 г. в сравнение с предходната.

7. Nissan 370Z

Nissan 370Z

Ако ви привличат спортните автомобили в класически стил, това е вашият избор. Nissan 370Z се предлага във вариант купе и кабрио. И двата са с 6-цилиндров V-образен двигател, като имате опция да избирате между 7-скоростна автоматична или 6-скоростна ръчна трансмисия.

6. Audi A5 и S5

Audi A5 и S5

Audi A5 и S5 предлагат най-широк избор на възможности от целия списък. Може да се спрете на купе, кабрио или пък спортен хечбек с четири врати, както и изцяло спортния вариант на S5.

A5 се предлага с четирицилиндров двигател с турбоусилвател и 252 к.с., допълнено от система за задвижване на всички колела. S5 има мощност от 354 к.с., турбо V6 двигател и опция за спортен диференциал. Продажбите на двата модела са скочили повече от двойно в рамките на последните две години.

5. Volkswagen Golf GTI/R

Volkswagen Golf GTI/R

VW Golf GTI е класиката в жанра от 80-те години на миналия век и досега продължава да е по върховете на класациите. Спортен стил, мощен двигател и достатъчно място, събрано в компактно купе. Хечбекът с четири врати (производството на варианта с две врати беше прекратено през 2016 г.) през миналата година се предлагаше в четири варианта. Предно предаване, 2-кубиков 4-цилиндров турбо двигател е основният. Ако искате повече мощност може да се спрете на трите надграждащи модификации и да получите до 220 к.с.

4. Subaru Impreza WRX и STI

Subaru Impreza WRX и STI

Още една спортна икона, която може би си спомняте от 90-те години и второ Subaru в спортната класация. Към днешна дата WRX разполага с 268 к.с., а при 2.5-кубиковия STI те стигат до 305 к.с. От друга страна само WRX се предлага във вариант с автоматична трансмисия. Макар да се задържат по челните места Impreza WRX и STI не отбелязват кой знае какъв ръст на продажбите.

3. Chevrolet Corvette

Chevrolet Corvette

Както се казва, да си дойдем на думата. Челната тройка е заета от американски мощни машини. От съвременните модификации на Corvette може да избирате между купе и кабрио, като първото има свалящ се покривен панел, а второто е с гюрук. Базовият вариант е с V-образен 8-цилиндров двигател, седемстепенна ръчна скоростна кутия и 455 коня.

2. Chevrolet Camaro

Chevrolet Camaro

Camaro-то се сдоби с пълен редизайн през 2016 г. и значително дръпна откъм популярност сред предпочитаните спортни автомобили, макар че продажбите не са толкова задоволителни като ръст. Може да избирате между V6 и V8 двигател, но има и четирицилиндров двукубиков такъв. А ZL1 модификацията е 6.2 литра и 650 к.с. Както се казва – за всякакви вкусове.

1. Ford Mustang

Ford Mustang

През 2017-а легендарният Mustang е най-продаваната спортна кола в света за трета поредна година с 20% дял от пазара на спортни автомобили. Освен всичко друго се предлага в разнообразие от модификации, включително такива, които са подходящи за всекидневното придвижване в града. Разполага с четири места и спокойно може да возите и децата в него. А ако обичате да чувате тежкия рев на двигателя, може да се спрете на Ford Mustang GT350.

Дали сте горд притежател на спортна кола или предпочитате да им се любувате отстрани, докато в ежедневието сте се спрели на по-комфортен или икономичен автомобил – за Maxo няма значение. При всички положения може да получите от 3000 до 30 000 лв. обратен лизинг в зависимост от оценката на колата си, която продължавате да ползвате, докато изплащате заема на удобни вноски и срок до 48 месеца.

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече