Назад към всички

10-те най-купувани втора ръка коли за 2017 г. в България

10-те най-купувани втора ръка коли за 2017 г. в България

Неотдавна статистика на Европейската асоциация на вносителите на автомобили показа, че в България се карат най-старите коли в Европа. За съжаление това се потвърждава и от данните на КАТ за автопарка у нас, според които най-голям брой автомобили се пада на над 20-годишните – около 37%. Миналата година се забелязва тенденция на увеличаването на продажбите на нови коли, но като цяло пазарът е зает от автомобилите втора употреба. Често доста стари такива.

Най-купуваните автомобили втора ръка през 2017 г. до голяма степен отразяват дяловете на марките в автопарка изобщо.

1. VW

Без изненада на първо място по предпочитания се нареждат автомобилите от марката Volkswagen с 28 895 регистрации в КАТ. Марката държи първо място по разпространение в България, като според данните по пътищата има близо половин милион такива автомобили.

2. Mercedes

През миналата година 22 790 българи са се сдобили с Mercedes втора употреба. Така щутгартската компания запазва второ място спрямо 2016 г. Общо за страната обаче Mercedes е третата по разпространение кола, преди нея е Opel.

3. Opel

През 2017 г. новорегистрираните употребявани автомобили Opel са 18 532 броя. Това са близо 6 хиляди опела по-малко от регистрираните през предходната година. Все още, както стана дума, марката е втората по масовост в страната след VW.

4. Audi

Предпочелите Audi, макар и на старо, са 18 532 души или малко над 1000 повече от 2016 г. Забелязва се повишен интерес към марката, която общо за страната е чак на седмо място в автопарка.

5. BMW

През 2017 г. са продадени 13 580 употребявани автомобила на баварския концерн. Спрямо 2016 г. това означава отлив от близо 3000 автомобила BMW.

Останалите пет марки в класацията за 2017 г. са както следва:

6. Peugeot – 10 970

7. Ford – 10 334

8. Toyota – 9860

9. Renault – 8309

10. Citroen – 6531

От челната десетка изпада Honda, на чието място влиза Citroen. Общо новорегистрираните употребявани автомобили са малко над 300 хиляди или десет пъти повече от продажбите на чисто нови коли.

Предпочитанията на потребителите при купуване на нови автомобили доста се различават спрямо класацията на коли втора ръка. Водещи при нея са Dacia, Renault, KIA, Toyota и Skoda.

Независимо, дали сте решили да сменяте автомобила или просто ви трябват финансови средства, един от най-удобните начини да ги получите е с обратния лизинг на Maxo. Може да получите до 30 000 лв. в зависимост от автомобила си, които да изплащате за срок до 48 месеца, при това като продължавате да карате колата си.

Разбери повече

 

Виж всички полезни съвети

Виж всички полезни съвети
Кои са някои от най-яките коли за 2020 година?

Кои са някои от най-яките коли за 2020 година?

Модерен дизайн, впечатляващи технологии, интересни факти. Виж някои от най-яките коли за 2020 година.

Каква кола би си купил Дядо Коледа?

Каква кола би си купил Дядо Коледа?

Любопитни предположения на какъв „коледомобил“ би се спрял белобрадият старец днес, за да разнесе всички подаръци в празничната нощ.

Отопление на дома

Отопление на дома

Винаги трябва да вземате предвид плюсовете и минусите на видовете отопление за дома преди да решите кой е най-подходящия за вас.

Ползите на споделеното придвижване

Ползите на споделеното придвижване

С колеги, приятели или дори с непознати, съвместното пътуване може да е не само забавно приключение, а и начин да оптимизираш транспортните си разходи.