10-те най-икономични автомобили за миналата година

10-те най-икономични автомобили за миналата година

По какво човек избира кола? Най-много вероятно биха заложили като основен показател цената. Други търсят семейна, трети спортна или градска кола. Има и такива, които силно се влияят от външността, а немалко и от използваните и налични технологии. Мощността не е по-малко важна, а все повече потребителите следят и екологичните показатели. Разходът на гориво обаче също е важен, ако гледате на нещата дългосрочно, пък и екологично.

Подбрахме десетте най-икономични автомобила за 2017 г., като от класацията са изключени тези с газови уредби, електромобилите, както и хибридите, макар последните да си имат и двигател с вътрешно горене. Впрочем, според класацията на Consumer Report за миналата година, най-икономичният откъм разход на гориво автомобил отново е Toyota Prius. Но нека разгледаме и конвенционалните бензинови и дизелови варианти, които са доста напред по ефективност спрямо моделите от – да речем, преди 10 години.

10. Nissan Micra K14

Nissan Micra K14

Петото поколение на съвсем небезизвестния Nissan Micra дава още повече причини да я искаме. Може и да предлага само избор от 1 или 0,9 кубиков двигател, но е турбо бензин и 90 к.с. На пръв поглед е подходящ избор за града, само че купето достатъчно широко и комфортно и за семейна кола. А разходът от 4,4 литра на 100 км. определено си заслужава, ако предпочитате да харчите парите си за нещо различно от гориво. Базовата цена е 22 700 лв.

9. Audi A5 Sportback

Audi A5 Sportback

Модификацията от 2017 г. идва в по две разновидности на бензиновия и на дизеловия двигател. За 190 коня получавате среден разход на гориво от 5,7 на сто за бензиновия и 4,2 на сто за дизеловия двигател. A5 Sportback е нещо между спортен автомобил с удобствата на комби. Все още не е наличен в България, но базовата му цена е към 41 – 42 000 долара.

8. Ford Fiesta 1.0 EcoBoost

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost

Fiesta от години е в топ класациите по икономичност, но от 2014 г. насам вече трудно може да бъде изместен след въвеждането на системата EcoBoost, която пести гориво без това да дава отражение върху мощността. Седмата генерация на Ford Fiesta отново предлага избор между бензин и дизел. Средният разход на бензиновия вариант е 5 на сто, като разликата в градски и извънградски условия е минимална. Цената на Fiesta 1.0 EcoBoost стартира от 26 100 лв.

7. Volkswagen Arteon

Volkswagen Arteon

Volkswagen Arteon е с базирано на Passat купе, което външно не бихте разпознали, заради новите елегантни линии. 2-кубиковият турбо бензин двигател се използва и в SEAT Leon Cupra. Комбинираният разход на гориво в Arteon 2.0 TDI е 4,7 на 100 км., но цените са между 48 – 78 000 лв.

6. Citroen C3 1.2 PureTech

Citroen C3 1.2 PureTech

За своите 68 коня и 1,2 кубика Citroen C3 1.2 от 2017 г. има доста прилично предложение, благодарение на технологията PureTech - среден разход на гориво – 4,7 на сто. По-скоро определян като градска и дамска кола, но пък и цената си я бива – започва от 18 000 лв.

5. Suzuki Ignis 1.2

Suzuki Ignis 1.2

Навлизаме в територията на всъдеходите със сврахкомпактния SUV Suzuki Ignis. Двигателят е 1,2 литра, мощност от 90 коня и комбиниран разход от 4,6 на сто. Малък, но пък японците са успели начин спокойно да съберат в него пет пасажерски места. Базовата цена е 23 990 лв., но може да изберете и хибридния вариант Ignis Dualjet, който е на цена от 32 490 лв.

4. Volkswagen Polo Bluemotion

Volkswagen Polo Bluemotion

Да обърнем малко внимание и на дизелите. Bluemotion TDI с 90 к.с. има разход от 4,5 литра и е предназначен за активно ползване (препоръчителният годишен пробег е 10 000 км.). Цените започват от 32 хил. лв.

3. Skoda Octavia

Skoda Octavia

Skoda Octavia може би никога не се е славела с невероятна красота, но пък ако ви трябва огромен багажник – това е вашата кола. Предлаганите разновидности са шест бензинови и пет дизелови двигателя с между 83 и 230 конски сили. Ако се спрете на по-скромен вариант, средният ви разход може да е 4,5 на сто. Цените стартират от 29 000 лв.

2. Renault Captur

Комбинираният разход от 3,6 на сто може и да е достатъчна характеристика, за да се замислите за Renault Captur. Като добавим към нея факта, че говорим за дизелов кросоувър, предложението започва да придобива неустоимост. Стартовата цена е 29 290 лв.

1. Mazda CX5

Mazda CX5

Официалните характеристики на новия SUV на Mazda твърдят, че за 2,2 кубика и 150 конски сили получавате комбиниран разход от 5 на сто. Не е никак зле за автомобил в този сегмент. При това има икономичен и спортен режим на движение. Цените започват от 45 980 лв.

Спестяването (включително и от гориво) е важно за всеки семеен бюджет, но не винаги може да предложи спасение при нужда от по-голяма сума. С помощта на наличния си автомобил и на Maxo може да вземете обратен лизинг на стойност до 30 000 лв. и срок на изплащане до 48 месеца. Да не забравяме, че през този период продължавате да ползвате колата си както преди.

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече