10 факта за хибридните автомобили

10 факта за хибридните автомобили

С екореволюцията в автомобилния бранш все по-популярни стават хибридните автомобили, които могат да се движат както на бензин, така и на ток. Този тип коли имат редица преимущества, освен откъм екологична гледна точка, и откъм цена за разход – спрямо бензиновите автомобили, и по-дълъг пробег – спрямо електроавтомобилите. И все пак хибридите още не са достатъчно познати, както предимствата им, така и някои недостатъци. Ето 10 бързи факта за хибридните автомобили:

  1. Зареждането на батерията се случва чрез оползотворяване на неизползваната енергия при движение на бензин. Така няма нужда да се чудите къде да заредите, макар че някои производители са въвели и опция за зареждане на батерията от електропреносната мрежа (т.нар. plug-in хибриди).
  2. Има различни типове хибриди – някои могат да се движат известно време само на ток (full hybrids), докато при други основната роля на електромотора е да подпомага двигателя (mild hybrids). Вторият вариант пак води до намаляване на емисиите на вредни вещества, но оскъпяването на автомобила е по-малко. Съществуват и други технологии, като серийни, паралелни, комбинирани, пълни хибриди и пр.
  3. Разходът на един хибриден автомобил е средно с 30% по-нисък от този на стандартен бензинов или дизелов двигател в същия клас. Може да имате предвид това, когато съпоставяте цената на два автомобила с различни технологии. В общия случай разликата с по-скъпият хибрид ще ви се изплати от икономия на гориво.
  4. Средно вредните емисии от хибридите са до 90% по-ниски от тези на автомобилите с конвенционален бензинов двигател.
  5. Този тип автомобили стават все по-предпочитани и през миналата година например хибридите на Toyota и Lexus влязоха в топ 10 на най-продаваните нови коли в САЩ.
  6. Първият хибрид е на над 100 години! Технологията е изобретена от Porshe още през 1902 г., но не влиза в употреба поради твърде много недостатъци. Първият сериен автомобил с тази технология е Toyota Prius и излиза на пазара през 1997 г.
  7. Въпреки че някои марки са станали по-известни с хибридните си модели, почти няма автопроизводител в света, който да няма и хибриден модел. Дори Rolls-Royce имаше планове за такъв, но миналата година обяви, че се отказва и ще прескочи направо към технологията за изцяло електрически автомобили.
  8. Пробегът на ток се увеличава с по-новите модели. Някои издържат на електричество не повече от 20 км., но вече има и такива, които могат да се движат изцяло на ток за разстояния от над 50 км.
  9. И все пак хибридите имат и недостатъци. Заради размерите на батерията това често се отразява на обема на купето и съответно удобството на пътниците, друг път води до сравнително малък багажник. Повечето хибриди имат гаранция на батерията до 7 г., а след 10-ата тя вероятно ще трябва да бъде сменена. Хибридите не са особено подходящи за импулсивни шофьори с агресивен стил на каране.
  10. Хибридите не са „бавни“. Всъщност някои по-нови модели на BMW, Lexus и Porshe са с мощност от по 300 – 400 к.с. и ускоряват от 0 до 100 за 4-5 секунди.

Независимо какъв автомобил притежавате, е добре да знаете, че може да ви влезе в употреба и при недостиг на финансови средства. С обратния лизинг на Maxo може да получите от 3000 до 30 000 лв. в зависимост от колата и срок на изплащане до 48 месеца, през които продължавате да ползвате автомобила си.

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече