Назад към всички

10 факта за хибридните автомобили

10 факта за хибридните автомобили

С екореволюцията в автомобилния бранш все по-популярни стават хибридните автомобили, които могат да се движат както на бензин, така и на ток. Този тип коли имат редица преимущества, освен откъм екологична гледна точка, и откъм цена за разход – спрямо бензиновите автомобили, и по-дълъг пробег – спрямо електроавтомобилите. И все пак хибридите още не са достатъчно познати, както предимствата им, така и някои недостатъци. Ето 10 бързи факта за хибридните автомобили:

  1. Зареждането на батерията се случва чрез оползотворяване на неизползваната енергия при движение на бензин. Така няма нужда да се чудите къде да заредите, макар че някои производители са въвели и опция за зареждане на батерията от електропреносната мрежа (т.нар. plug-in хибриди).
  2. Има различни типове хибриди – някои могат да се движат известно време само на ток (full hybrids), докато при други основната роля на електромотора е да подпомага двигателя (mild hybrids). Вторият вариант пак води до намаляване на емисиите на вредни вещества, но оскъпяването на автомобила е по-малко. Съществуват и други технологии, като серийни, паралелни, комбинирани, пълни хибриди и пр.
  3. Разходът на един хибриден автомобил е средно с 30% по-нисък от този на стандартен бензинов или дизелов двигател в същия клас. Може да имате предвид това, когато съпоставяте цената на два автомобила с различни технологии. В общия случай разликата с по-скъпият хибрид ще ви се изплати от икономия на гориво.
  4. Средно вредните емисии от хибридите са до 90% по-ниски от тези на автомобилите с конвенционален бензинов двигател.
  5. Този тип автомобили стават все по-предпочитани и през миналата година например хибридите на Toyota и Lexus влязоха в топ 10 на най-продаваните нови коли в САЩ.
  6. Първият хибрид е на над 100 години! Технологията е изобретена от Porshe още през 1902 г., но не влиза в употреба поради твърде много недостатъци. Първият сериен автомобил с тази технология е Toyota Prius и излиза на пазара през 1997 г.
  7. Въпреки че някои марки са станали по-известни с хибридните си модели, почти няма автопроизводител в света, който да няма и хибриден модел. Дори Rolls-Royce имаше планове за такъв, но миналата година обяви, че се отказва и ще прескочи направо към технологията за изцяло електрически автомобили.
  8. Пробегът на ток се увеличава с по-новите модели. Някои издържат на електричество не повече от 20 км., но вече има и такива, които могат да се движат изцяло на ток за разстояния от над 50 км.
  9. И все пак хибридите имат и недостатъци. Заради размерите на батерията това често се отразява на обема на купето и съответно удобството на пътниците, друг път води до сравнително малък багажник. Повечето хибриди имат гаранция на батерията до 7 г., а след 10-ата тя вероятно ще трябва да бъде сменена. Хибридите не са особено подходящи за импулсивни шофьори с агресивен стил на каране.
  10. Хибридите не са „бавни“. Всъщност някои по-нови модели на BMW, Lexus и Porshe са с мощност от по 300 – 400 к.с. и ускоряват от 0 до 100 за 4-5 секунди.

Независимо какъв автомобил притежавате, е добре да знаете, че може да ви влезе в употреба и при недостиг на финансови средства. С обратния лизинг на Maxo може да получите от 3000 до 30 000 лв. в зависимост от колата и срок на изплащане до 48 месеца, през които продължавате да ползвате автомобила си.

Разбери повече

 

Виж всички полезни съвети

Виж всички полезни съвети
Ремонт у дома - как най-лесно да се случи?

Ремонт у дома - как най-лесно да се случи?

В тази статия ще ти покажем някои от основните стъпки, които да предприемеш, преди да започнеш ремонтните дейности, които планираш.

Какво знаеш за автомобилите? 10 любопитни факта!

Какво знаеш за автомобилите? 10 любопитни факта!

Всички ние всекидневно виждаме по улиците огромно количество коли. Затова сме склонни да ги приемаме за даденост и често забравяме колко невероятни са тези машини и каква богата история имат.

Най-странните автомобилни закони в света

Най-странните автомобилни закони в света

Можеш ли да караш колата си в Русия, ако е мръсна? Виж в статията!

Идеи за подаръци за любителите на автомобили

Идеи за подаръци за любителите на автомобили

Моята кола е моята крепост! Какво да подариш на човек, който вярва в това кредо?