За какво да внимаваме, когато купуваме автомобил втора ръка?

За какво да внимаваме, когато купуваме автомобил втора ръка?

Съотношението между регистрираните нови и стари автомобили от години се движи около 1:10. Така че не е малка вероятността, ако скоро планирате покупка на кола, то да сте се насочили именно към пазара на употребявани автомобили. И ако е трудно да контролирате изключително добре процеса, когато някой купува от ваше име кола от чужбина, то при избор на място в България може да проявите достатъчно внимание. Това може да ви спести редица главоболия и извънредни последващи разходи. В тежки случаи дори може да ви предпази от това, да купите кола, която скоро след това да е за основен ремонт или дори за автоморгата.

Ако си нямате много вземане - даване с автомобилните въпроси, може би е най-добре да потърсите професионалист, който да прегледа и оцени потенциалната придобивка. Все пак внимавайте и с подбора на „специалиста“ – добре е да може да му имате доверие.

И все пак има няколко съвета, които може да следвате, когато избирате кола втора ръка. Често възможните проблеми са добре скрити, но има и такива, които се виждат – стига да знаете къде и какво да гледате.

Човешкият фактор

Точно така. Преди да започнете да оглеждате автомобила, първо преценете внимателно какъв продавач стои срещу вас. Някои са толкова сладкодумни и умели, че ще успеят да ви отклонят вниманието дори срещу вас да не стои кола, а слон. Някои от тактиките са да ви засипят с говорене и информация, за да ви разсеят. Може и изрично да ви посочат веднага „недостатъците“, които обикновено не са съществени, но ви отклоняват от възможни сериозни проблеми. Ако пък се натъкнете на съмнителни фактори, най-вероятно ще ви дадат някои доста банални или дори абсурдни обяснения за тях. Така че, на първо място не позволявайте да приспят вниманието ви.

Външен вид

Тук не става въпрос за това, дали колата е красива. Трябва да отделите поне час, ако не и повече, за да огледате колата отвън и отвътре.

На какво трябва да обърнете внимание във външния вид:

  • Еднакъв ли е цветът на боята или е имало боядисване на отделни модули? Това може да се е наложило като резултат от сблъсък.
  • Опипайте самите ламарини – това също е начин да откриете недобре изправяни такива. Не пропускайте и тавана – може да е била подложена на градушка.
  • Ако липсват абсолютно всякакви драскотини, колата също може да е прясно боядисвана. Все пак при движение на автомобила такива дребни нарушения по външния вид са неизбежни.
  • Ръжда по лайсните и праговете може да говори за недобра поддръжка в миналото.
  • Проверете отварянето и затварянето на врати и прозорци – заяжда ли нещо?
  • Еднакви ли са фаровете и светлините? Има ли луфтове около брони, калници, капаци?
  • Дано да сте си предвидили подходящи дрехи, защото е добре да погледнете и отдолу – състоянието на шасито, на гърнетата.

Интериор

Автомобилът, съвсем естествено, сигурно е добре почистен или лъснат. Но това отново няма да скрие някои издайнически „щети“.

  • Протрити шофьорска седалка, скоростен лост и педали говори за много каране (независимо какво твърди километражът). Ако има калъф на волана, го свалете, за да огледате и там.
  • Следи от изгаряния от цигари по пепелника и тапицерията или оцветяване на тавана, което да издава цигарен дим?
  • Проверете на място какво работи и какво не – функциите по таблото, гладко ли се движи скоростният лост и пр.?

Под капака

Там често също всичко е почистено и лъснато. Може да огледате за твърде очевидни проблеми – течове, омотавани и залепяни части.

Запалете колата и се ослушайте как работи. Поискайте да направите и тест драйв. По принцип е добре да бягате от търговци, които ви оказват такъв. Вижте как се държи колата при различна скорост и поведение на пътя.

Ако не сте сигурни какво да слушате и гледате, не се доверявайте на собствената си преценка. Има компании, които са специализирани в огледите на автомобили и може да ви спестят много последващи разходи.

А такива и без това ще имате:

  • Предвидете средства за подмяна на маслото.
  • За ангренажа.
  • За въздушен, маслен и горивен филтър.

Тези са задължителни, дори и да сте попаднали на наистина перфектен автомобил. В останалите случаи може да имате и други допълнителни разходи.

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече