Видеорегистратор - има ли почва у нас?

Видеорегистратор - има ли почва у нас?

Представете си колко би било хубаво – засичате нарушение или участвате в такова на пътя, имате видео кадри, полицията веднага намира виновникът, който си получава предвиденото в закона. Възможно е и в някои държави се случва. За целта спомагат видеорегистраторите – видео камера или система от няколко в автомобила, които записват по време на движение. Освен с целта да ги ползвате за доказателство пред КАТ или застрахователи обаче, може да бъдат и чудесен начин за заснемане на природата по време на пътуване. Стига да сте се спрели на по-скъпите модели с качествена картина.

Картината е важна, разбира се, но не е водеща. Има разлика, дали ще си „закачите“ обикновена камера (включително има опции за заснемане с мобилен телефон и съответните приложения) или видеорегистратор.

Функции и видове

Почти всички видеорегистратори имат т.нар. G-сензор, който отчита по-резки движения на автомобила и автоматично заключва последните файлове, така че да не бъдат изтрити погрешка. Впоследствие това може да стане ръчно. Някои имат SOS бутон, с които да заключите последните файлове. Чувствителността на G-сензора може да бъде допълнително настроена и калибрирана, така че да не се задейства при по-слаби трусове, например при преминаване през дупки.

Някои модели разполагат с цифрово увеличение, GPS модул както и екран. Последното е удобство, с което по-лесно може да контролирате работата на устройството. С GPS функциите може да фиксирате маршрута и скоростта и по-късно да ги преглеждате.

Добре е видеорегистраторът да е широкоъгълен (записът да обхваща по-широко пространство) и да записва дата и час. Моделите с инфрачервени светлини без проблем записват картина и при движение през нощта. Ако имате към устройството микрофон, може да записвате и звук.

Популярните видеорегистратори имат две камери – една, която записва напред в посока на движението, и една, насочена към пътниците в автомобила. Но може да изберете и с повече камери.

Каква е ползата?

Редица държави признават записите от видеорегистратори при наличие на ПТП или нарушения. Не само пътните органи на реда, но и застрахователите, които изплащат по-лесно обезщетенията, ако автомобилът е снабден с камера. Най-популярна в това отношение е Русия, откъдето може да откриете купища видеоклипове в интернет със случки от пътя.

Данните обаче показват, че наличието на камери в автомобилите променя и поведението на водачите – те са наясно, че могат да бъдат заснети и това ще бъде признато от органите на реда и съда. Не става въпрос само за катастрофи и кой е виновен – камерите заснемат всичко, включително ако бъдете въвлечени в спор с друг агресивен шофьор или сте обект на некоректни практики от страна на пътни полицаи.

В България обаче практиката е половинчата. Макар и все повече автомобили да разполагат с видеорегистратори, не всякакви записи биват признавани от КАТ заради определените в нормативната уредба технически изисквания за записа. Полицията все пак използва кадрите, при наличието на такива, но е необходимо да има и свидетели и да бъдат спазени останалите процедури.

На пръв поглед това е малко обезкуражаващо, но ситуацията със сигурност ще търпи развитие. А и записите са полезни не само при нередности. Все пак камерата записва всичко случващо се – от необичайни ситуации до красиви гледки. По този начин преди 5 години редица шофьори успяха да снимат падането на метеор в Челябинск – събитие, на което човек не може да реагира с обикновена камера или телефон.

Цените на най-елементарните камери за автомобили започват от 30-ина лева, но са с доста ограничени функции и качество. За около 150 лв. спокойно може да се сдобиете с доста читав видеорегистратор, а висококачествените и многофункционални достигат до няколко стотин лева.

Има и други полезни неща, които може да направите с колата си. Например да я използвате, за да получите обратен лизинг от Maxo. На стойност да 30 000 лв., според автомобила ви, и със срок на изплащане до 48 месеца. А през това време продължавате да използвате колата си както досега.

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече