Назад към всички

Видеорегистратор - има ли почва у нас?

Видеорегистратор - има ли почва у нас?

Представете си колко би било хубаво – засичате нарушение или участвате в такова на пътя, имате видео кадри, полицията веднага намира виновникът, който си получава предвиденото в закона. Възможно е и в някои държави се случва. За целта спомагат видеорегистраторите – видео камера или система от няколко в автомобила, които записват по време на движение. Освен с целта да ги ползвате за доказателство пред КАТ или застрахователи обаче, може да бъдат и чудесен начин за заснемане на природата по време на пътуване. Стига да сте се спрели на по-скъпите модели с качествена картина.

Картината е важна, разбира се, но не е водеща. Има разлика, дали ще си „закачите“ обикновена камера (включително има опции за заснемане с мобилен телефон и съответните приложения) или видеорегистратор.

Функции и видове

Почти всички видеорегистратори имат т.нар. G-сензор, който отчита по-резки движения на автомобила и автоматично заключва последните файлове, така че да не бъдат изтрити погрешка. Впоследствие това може да стане ръчно. Някои имат SOS бутон, с които да заключите последните файлове. Чувствителността на G-сензора може да бъде допълнително настроена и калибрирана, така че да не се задейства при по-слаби трусове, например при преминаване през дупки.

Някои модели разполагат с цифрово увеличение, GPS модул както и екран. Последното е удобство, с което по-лесно може да контролирате работата на устройството. С GPS функциите може да фиксирате маршрута и скоростта и по-късно да ги преглеждате.

Добре е видеорегистраторът да е широкоъгълен (записът да обхваща по-широко пространство) и да записва дата и час. Моделите с инфрачервени светлини без проблем записват картина и при движение през нощта. Ако имате към устройството микрофон, може да записвате и звук.

Популярните видеорегистратори имат две камери – една, която записва напред в посока на движението, и една, насочена към пътниците в автомобила. Но може да изберете и с повече камери.

Каква е ползата?

Редица държави признават записите от видеорегистратори при наличие на ПТП или нарушения. Не само пътните органи на реда, но и застрахователите, които изплащат по-лесно обезщетенията, ако автомобилът е снабден с камера. Най-популярна в това отношение е Русия, откъдето може да откриете купища видеоклипове в интернет със случки от пътя.

Данните обаче показват, че наличието на камери в автомобилите променя и поведението на водачите – те са наясно, че могат да бъдат заснети и това ще бъде признато от органите на реда и съда. Не става въпрос само за катастрофи и кой е виновен – камерите заснемат всичко, включително ако бъдете въвлечени в спор с друг агресивен шофьор или сте обект на некоректни практики от страна на пътни полицаи.

В България обаче практиката е половинчата. Макар и все повече автомобили да разполагат с видеорегистратори, не всякакви записи биват признавани от КАТ заради определените в нормативната уредба технически изисквания за записа. Полицията все пак използва кадрите, при наличието на такива, но е необходимо да има и свидетели и да бъдат спазени останалите процедури.

На пръв поглед това е малко обезкуражаващо, но ситуацията със сигурност ще търпи развитие. А и записите са полезни не само при нередности. Все пак камерата записва всичко случващо се – от необичайни ситуации до красиви гледки. По този начин преди 5 години редица шофьори успяха да снимат падането на метеор в Челябинск – събитие, на което човек не може да реагира с обикновена камера или телефон.

Цените на най-елементарните камери за автомобили започват от 30-ина лева, но са с доста ограничени функции и качество. За около 150 лв. спокойно може да се сдобиете с доста читав видеорегистратор, а висококачествените и многофункционални достигат до няколко стотин лева.

Има и други полезни неща, които може да направите с колата си. Например да я използвате, за да получите обратен лизинг от Maxo. На стойност да 30 000 лв., според автомобила ви, и със срок на изплащане до 48 месеца. А през това време продължавате да използвате колата си както досега.

Разбери повече

 

Виж всички полезни съвети

Виж всички полезни съвети
Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Често ти се случва да мечтаеш да имаш собствен бизнес? Подготвили сме няколко стъпки, които да ти служат в началната фаза, точно, когато започваш да градиш плановете си.

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Все още нямаш идея как да почиваш със семейството си? Следва списък с въпроси, по който може да се ръководиш, докато планираш семейната си почивка. Да започваме!

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Когато си зад волана, независимо дали си сам или возиш пътници, безопасното шофиране трябва винаги да бъде основната ти грижа. Ето някои от нашите съвети.

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

В тази статия ще си поговорим кои са най-важните предпазни мерки, които да си осигуриш преди да тръгнеш, с цел да минимизираш рисковете за теб и семейството ти.