Назад към всички

Стотици хиляди Volkswagen автомобили чакат на паркинги в САЩ

Стотици хиляди Volkswagen автомобили чакат на паркинги в САЩ

Повече от 25 млрд. долара. Засега толкова струва на Volkswagen поредното ехо от „Дизелгейт“ в САЩ – скандалът, започнал още през 2015 г. Впоследствие компанията се съгласи да изкупи обратно близо половин милион дизелови автомобила и купи 37 обекта на територията на Съединените щати, в които да ги съхранява. Снимки от въздуха показаха и мащаба, тъй като човек трудно може да си представи хиляди и десетки хиляди автомобили на едно място.

 

„Гробището на дизелите“

Изумителните кадри от паркинга в пустинята на Калифорния масово наподобяват футуристично автомобилно „гробище“ и точно тази дума използваха повечето медии при появата им. Сред другите паркинги са футболен стадион в Детройт и бивша хартиена фабрика в Минесота.

В тях се съхраняват близо 300 хиляди автомобила (VW и Audi) изкупени от Volkswagen в началото на годината. За тях компанията плати 7,4 млрд. долара и трябва да изкупи още 150 000 дизелови автомобила от американските им собственици до средата на 2019 г. Други 28 000 от изкупените коли са унищожени, а 13 000 са препродадени в други държави.

Компанията се съгласи да изплати общо 10 млрд. долара под формата на компенсации на собствениците (допълнително към сумата за изкупуване на автомобила), които бяха одобрени от федерален съд през юли. Заедно с глобите към щатските власти, компенсации за нанесени щети на околната среда и за автомобилни търговци, общо сумата достига 25 млрд. долара.

Не съвсем ясна съдба

Автомобилите обаче не са оставени да гният на произвола на съдбата или поне така твърдят от германския концерн. Според VW те ще бъдат съхранявани временно и регулярно се поддържат, за да бъде гарантирано, че ще запазят качествата си и ще могат да бъдат използвани, когато евентуално могат отново да бъдат въведени в експлоатация.

За да се случи това обаче американските власти трябва да одобрят промени в отделяните вредни газови емисии.  Volkswagen обяви, че вече са ремонтирани над 80% от колите и се очакват съдебните решения, за да може същите да бъдат продадени обратно на вътрешния пазар или изнесени за други държави в света и в Европа.

Ще има ли край „Дизелгейт“?

Според данните за пазара в САЩ ще стават само около 70 хиляди от автомобилите, останалите би трябвало да бъдат изнесени. Заедно с това обаче редица европейски държави и отделни европейски градове вече въвеждат стриктни мерки срещу дизеловите автомобили и бъдещето им на Стария Континент също е под въпрос.

През есента на 2015 година беше разкрито, че автомобилният гигант е инсталирал таен софтуер, който отчита кога колата трябва да мине на технически преглед и занижава данните за вредните частици в десетки пъти. Това даде началото на грандиозен скандал, станал известен като „Дизелгейт“.

Тогава изпълнителният директор на Volkswagen, Мартин Винтеркорн, подаде оставка, а през пролетта на тази година му беше повдигнато обвинение за заговор за нарушаване на Закона за чист въздух и за измама от страна на правосъдното министерство на САЩ.

Засега в България не се говори за мерки срещу дизеловите автомобили, но това може и да се промени в следващите години. Ако имате нужда да подобрите параметрите на автомобила си, може да си съдействате с обратен лизинг от Maxo. Той е на стойност от 3 000 до 30 000 лв. и срок на погасяване до 48 месеца. При това през това време продължавате да ползвате колата си както преди.

Разбери повече

 

Виж всички полезни съвети

Виж всички полезни съвети
Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Често ти се случва да мечтаеш да имаш собствен бизнес? Подготвили сме няколко стъпки, които да ти служат в началната фаза, точно, когато започваш да градиш плановете си.

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Все още нямаш идея как да почиваш със семейството си? Следва списък с въпроси, по който може да се ръководиш, докато планираш семейната си почивка. Да започваме!

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Когато си зад волана, независимо дали си сам или возиш пътници, безопасното шофиране трябва винаги да бъде основната ти грижа. Ето някои от нашите съвети.

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

В тази статия ще си поговорим кои са най-важните предпазни мерки, които да си осигуриш преди да тръгнеш, с цел да минимизираш рисковете за теб и семейството ти.