Шофиране по хлъзгав и влажен път

Шофиране по хлъзгав и влажен път

Снеговете и ледовете са зад гърба ни поне за няколко месеца. И както всеки знае да е внимателен, когато шофира в зимна обстановка, е добре да знаете, че и дъждовното и влажно време (каквито периоди тепърва предстоят) също може да бъде опасно. Ето няколко съвета, които да спазвате при шофиране по хлъзгав и влажен път.

  • Първите дъждовни капки са най-опасни. Те се смесват с прахоляка по улиците и пътищата и образуват лигав слой, който носи висок риск от подхлъзване, преди същинския валеж да го „изплакне“. Ако сте в движение при началото на дъжд, задължително намалете скоростта.
  • При мокра настилка спирачният път като цяло е по-дълъг, особено ако състоянието на гумите ви не е добро, така че задръжте скоростта в умерени граници и спазвайте достатъчна дистанция.
  • Не карайте с неподходящи (зимни) гуми или със захабени. При това на четирите колела. Ако две от гумите (обикновено на двигателните колела) са качествени и имат сцепление, а другите две се държат като ски, това няма да ви направи стабилни.
  • Проверете гумите, дали не са спаднали. Добре е да правите това регулярно. Същото важи и за светлините – при дъжд видимостта е намалена.
  • Видимостта е намалена и при облачно време, дори и да не вали, бъдете бдителни. Ако пък попаднете в изключително пороен дъжд, с който чистачките не могат да се справят, е най-добре да отбиете и да изчакате да попремине.
  • През зимата снеговете и ледовете разрушават пътната настилка и може да се образуват дупки и трапове (както вероятно и сами сте установили), които при проливен дъжд може да бъдат допълнително издълбани. Проблемът е, че може да не се виждат под водата и често е трудно да установим дълбочината на всяка локва и какво точно има под нея. Избягвайте ги максимално и минавайте предпазливо, за да не нанесете щети по ходовата част на автомобила.
  • По възможност карайте в средната част на платното, водата се отвежда към краищата.
  • Това не означава да криволичите по платното, защото подобно поведение в условията на мокър и хлъзгав път е честа причина за неволно навлизане в насрещното платно и евентуално челен сблъсък.
  • Не спирайте рязко! Това може да резултира в пързаляне или занасяне на колата. Също така взимайте завоите плавно и бавно и като цяло не правете резки маневри.
  • Ако автомобилът поднесе, не се опитвайте да го овладеете със скок върху спирачката или дезорганизирано въртене на волана. Подайте повече газ, за да изправите.
  • Недейте да шофирате, ако сте уморени. Особено в затруднена обстановка, каквато има при валежите, когато сетивата ви трябва да работят под още по-голямо напрежение и вниманието ви да е 100% нащрек.
  • Във влажно време стъклата се запотяват по-лесно. Поддържайте ги чисти и винаги имайте кърпа или гъба под ръка.

И основното важно условие, разбира се, е автомобилът ви като цяло да е изправен. Това означава да не отлагате дори на пръв поглед не толкова наложителни ремонти и да не пестите от консумативи. При необходимост от финансова помощ собственият ви автомобил може да ви съдейства като с негова помощ кандидатствате за обратен лизинг от Maxo – от 3 000 до 30 000 лв. според оценката на колата и срок на изплащане до 48 месеца, през които автомобилът остава при вас и продължавате да си го шофирате и ползвате.

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече