Назад към всички

Шофиране по хлъзгав и влажен път

Шофиране по хлъзгав и влажен път

Снеговете и ледовете са зад гърба ни поне за няколко месеца. И както всеки знае да е внимателен, когато шофира в зимна обстановка, е добре да знаете, че и дъждовното и влажно време (каквито периоди тепърва предстоят) също може да бъде опасно. Ето няколко съвета, които да спазвате при шофиране по хлъзгав и влажен път.

 • Първите дъждовни капки са най-опасни. Те се смесват с прахоляка по улиците и пътищата и образуват лигав слой, който носи висок риск от подхлъзване, преди същинския валеж да го „изплакне“. Ако сте в движение при началото на дъжд, задължително намалете скоростта.
 • При мокра настилка спирачният път като цяло е по-дълъг, особено ако състоянието на гумите ви не е добро, така че задръжте скоростта в умерени граници и спазвайте достатъчна дистанция.
 • Не карайте с неподходящи (зимни) гуми или със захабени. При това на четирите колела. Ако две от гумите (обикновено на двигателните колела) са качествени и имат сцепление, а другите две се държат като ски, това няма да ви направи стабилни.
 • Проверете гумите, дали не са спаднали. Добре е да правите това регулярно. Същото важи и за светлините – при дъжд видимостта е намалена.
 • Видимостта е намалена и при облачно време, дори и да не вали, бъдете бдителни. Ако пък попаднете в изключително пороен дъжд, с който чистачките не могат да се справят, е най-добре да отбиете и да изчакате да попремине.
 • През зимата снеговете и ледовете разрушават пътната настилка и може да се образуват дупки и трапове (както вероятно и сами сте установили), които при проливен дъжд може да бъдат допълнително издълбани. Проблемът е, че може да не се виждат под водата и често е трудно да установим дълбочината на всяка локва и какво точно има под нея. Избягвайте ги максимално и минавайте предпазливо, за да не нанесете щети по ходовата част на автомобила.
 • По възможност карайте в средната част на платното, водата се отвежда към краищата.
 • Това не означава да криволичите по платното, защото подобно поведение в условията на мокър и хлъзгав път е честа причина за неволно навлизане в насрещното платно и евентуално челен сблъсък.
 • Не спирайте рязко! Това може да резултира в пързаляне или занасяне на колата. Също така взимайте завоите плавно и бавно и като цяло не правете резки маневри.
 • Ако автомобилът поднесе, не се опитвайте да го овладеете със скок върху спирачката или дезорганизирано въртене на волана. Подайте повече газ, за да изправите.
 • Недейте да шофирате, ако сте уморени. Особено в затруднена обстановка, каквато има при валежите, когато сетивата ви трябва да работят под още по-голямо напрежение и вниманието ви да е 100% нащрек.
 • Във влажно време стъклата се запотяват по-лесно. Поддържайте ги чисти и винаги имайте кърпа или гъба под ръка.

И основното важно условие, разбира се, е автомобилът ви като цяло да е изправен. Това означава да не отлагате дори на пръв поглед не толкова наложителни ремонти и да не пестите от консумативи. При необходимост от финансова помощ собственият ви автомобил може да ви съдейства като с негова помощ кандидатствате за обратен лизинг от Maxo – от 3 000 до 30 000 лв. според оценката на колата и срок на изплащане до 48 месеца, през които автомобилът остава при вас и продължавате да си го шофирате и ползвате.

Разбери повече

 

Виж всички полезни съвети

Виж всички полезни съвети
Каква кола би си купил Дядо Коледа?

Каква кола би си купил Дядо Коледа?

Любопитни предположения на какъв „коледомобил“ би се спрял белобрадият старец днес, за да разнесе всички подаръци в празничната нощ.

Отопление на дома

Отопление на дома

Винаги трябва да вземате предвид плюсовете и минусите на видовете отопление за дома преди да решите кой е най-подходящия за вас.

Ползите на споделеното придвижване

Ползите на споделеното придвижване

С колеги, приятели или дори с непознати, съвместното пътуване може да е не само забавно приключение, а и начин да оптимизираш транспортните си разходи.

Градски транспорт или личен автомобил?

Градски транспорт или личен автомобил?

Често водена дискусия, с разнообразие от аргументи „зa” и „против“, която може да продължи безкрайно. А ето и нейното начало.