Пригответе се за зимния сезон

Пригответе се за зимния сезон

Сняг, студ и поледици. Тези три фактора през вече започналия сезон може да бъдат опасни както за автомобила ви, така и при шофиране за тези, които се возят в него. Понякога собствениците пренебрегват дори най-важната и задължителна подмяна на гумите, което може да носи огромни рискове на пътя. Но подготовката на колата за зимните месеци съвсем не се изчерпва само с поставяне на подходящи гуми. Част от препоръките може да ви се сторят незначителни, но в дългосрочен план може да ви спестят доста средства от амортизация и ремонти, неприятни изживявания на пътя, глоби. Ето и списък на нещата, за които трябва да се погрижите, ако искате в следващите няколко месеца времето, температурите и пътната обстановка да не ви тревожат.

1. Зимни гуми

Може да е очевидно и всеизвестно, но няма как да го пропуснем. През зимата се кара със зимни гуми. И най-прецизните и отлични шофьорски умения няма да ви предпазят, ако не ги смените. Също така е добре да знаете, че всесезонните гуми не са добро решение. Така че не подценявайте риска от поднасяне и буксуване. В експеримента на  Auto Express по-долу може да видите „на живо“ колко огромна е разликата при шофиране с летни и зимни гуми в снежна обстановка.

 

2. Антифриз

Ако му е време за смяна, трябва да го направите преди зимата. Ако не знаете дали е време, може да закарате колата в сервиз, където да проверят и евентуално да го подменят, или да тествате сами, като изтеглите течност със спринцовка и проверите дали ще се сгъсти след една нощ в камерата на хладилника. Състоянието му е важно и през лятото, за да не ви прегрява двигателят, а през зимата – за да предпазва охладителната течност от замръзване, което също може да е фатално.

3. Течността за чистачките

Течността за чистачките е важно да бъде подменена с подходяща за зимния сезон. Може да ви се струва не особено важно, но ако карате в често срещаните зимата кал и киша, и тя е замръзнала и неизползваема, ще останете без видимост… Същото важи и за чистачките: ако гумата им е остаряла и не чистят добре, ги подменете.

4. Акумулатор

Да останете без ток и да не може да запалите в някоя минусова зимна сутрин определено не е търсено преживяване. Да ви се случва често или докато сте някъде на път – още по-малко. Затова е важно да сте наясно със състоянието на акумулатора си и, ако е необходимо, да го подмените. Също така прегледайте клемите за корозия, а за превенция срещу окисляване може да ги намажете с технически вазелин или друга подходяща смазка. Ако не ползвате често колата си през зимата, е най-добре да свалите батерията и да я приберете на топло, за да ограничите разреждането. Обикновено акумулаторът се подменя веднъж на четири години.

5. Масло и филтри

Регулярната и навременна подмяна на маслото и филтрите е важна не само през зимата, но ако времето е наближило, по-добре не чакайте да заковете на точния километър, за да го направите.

6. Светлини

Светлата част на деня през зимния сезон е доста къса и даже не е много светла при лошо време. Фаровете са абсолютно задължителни не само по закон, но и защото е доказано, че намаляват риска от произшествия. Така че проверете всичко: къси и дълги светлини, габарити, стопове, мигачите, както и фаровете за мъгла. И ги регулирайте така, че да осветяват пътя, а не очите на останалите водачи.

7. Защита от лугата

Такава защита се постига с поставянето на вакса, но също така и с редовно миене на автомобила. Дори да ви се струва, че точно в калното и кишаво време няма смисъл да се хабите да миете колата, именно сега е нужно да го правите най-често.

8. Принадлежности

Хубаво е през зимата да сте добре подготвени с някои принадлежности. Част от тях са задължителни, като четка за сняг и стъргалка за лед. Други са препоръчителни, като спрей за размразяване на ключалки. Други важни и полезни артикули:

  • Кабели за подаване на ток
  • Въже или колан за теглене
  • Вериги за гумите
  • Аптечка
  • Одеяло, дебели ръкавици и шапка
  • Резервна гума
  • Фенерче
  • Зарядна станция за телефон
  • Шанцова лопата
  • Торба с пясък

Последните две ще ви бъдат от голяма помощ, ако затънете в някоя преспа.

За някои от дейностите спокойно може да се погрижите и сами, за други може да се наложи да потърсите помощта на експертите в някой автомобилен сервиз. А най-добре е да подложите автомобила и на технически преглед, за да сте сигурни, че всичко е наред. Няма смисъл да пестите от това, нито от подготовката за зимата изобщо. По-добре се възползвайте от опцията за обратен лизинг на Maxo, с която може да получите от 3000 до 100 000 лв. в зависимост от оценката на автомобила ви. Така след като го подготвите за сезона, може даже да отидете и на зимна почивка.

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече