Назад към всички

Пригответе се за зимния сезон

Пригответе се за зимния сезон

Сняг, студ и поледици. Тези три фактора през вече започналия сезон може да бъдат опасни както за автомобила ви, така и при шофиране за тези, които се возят в него. Понякога собствениците пренебрегват дори най-важната и задължителна подмяна на гумите, което може да носи огромни рискове на пътя. Но подготовката на колата за зимните месеци съвсем не се изчерпва само с поставяне на подходящи гуми. Част от препоръките може да ви се сторят незначителни, но в дългосрочен план може да ви спестят доста средства от амортизация и ремонти, неприятни изживявания на пътя, глоби. Ето и списък на нещата, за които трябва да се погрижите, ако искате в следващите няколко месеца времето, температурите и пътната обстановка да не ви тревожат.

1. Зимни гуми

Може да е очевидно и всеизвестно, но няма как да го пропуснем. През зимата се кара със зимни гуми. И най-прецизните и отлични шофьорски умения няма да ви предпазят, ако не ги смените. Също така е добре да знаете, че всесезонните гуми не са добро решение. Така че не подценявайте риска от поднасяне и буксуване. В експеримента на  Auto Express по-долу може да видите „на живо“ колко огромна е разликата при шофиране с летни и зимни гуми в снежна обстановка.

 

2. Антифриз

Ако му е време за смяна, трябва да го направите преди зимата. Ако не знаете дали е време, може да закарате колата в сервиз, където да проверят и евентуално да го подменят, или да тествате сами, като изтеглите течност със спринцовка и проверите дали ще се сгъсти след една нощ в камерата на хладилника. Състоянието му е важно и през лятото, за да не ви прегрява двигателят, а през зимата – за да предпазва охладителната течност от замръзване, което също може да е фатално.

3. Течността за чистачките

Течността за чистачките е важно да бъде подменена с подходяща за зимния сезон. Може да ви се струва не особено важно, но ако карате в често срещаните зимата кал и киша, и тя е замръзнала и неизползваема, ще останете без видимост… Същото важи и за чистачките: ако гумата им е остаряла и не чистят добре, ги подменете.

4. Акумулатор

Да останете без ток и да не може да запалите в някоя минусова зимна сутрин определено не е търсено преживяване. Да ви се случва често или докато сте някъде на път – още по-малко. Затова е важно да сте наясно със състоянието на акумулатора си и, ако е необходимо, да го подмените. Също така прегледайте клемите за корозия, а за превенция срещу окисляване може да ги намажете с технически вазелин или друга подходяща смазка. Ако не ползвате често колата си през зимата, е най-добре да свалите батерията и да я приберете на топло, за да ограничите разреждането. Обикновено акумулаторът се подменя веднъж на четири години.

5. Масло и филтри

Регулярната и навременна подмяна на маслото и филтрите е важна не само през зимата, но ако времето е наближило, по-добре не чакайте да заковете на точния километър, за да го направите.

6. Светлини

Светлата част на деня през зимния сезон е доста къса и даже не е много светла при лошо време. Фаровете са абсолютно задължителни не само по закон, но и защото е доказано, че намаляват риска от произшествия. Така че проверете всичко: къси и дълги светлини, габарити, стопове, мигачите, както и фаровете за мъгла. И ги регулирайте така, че да осветяват пътя, а не очите на останалите водачи.

7. Защита от лугата

Такава защита се постига с поставянето на вакса, но също така и с редовно миене на автомобила. Дори да ви се струва, че точно в калното и кишаво време няма смисъл да се хабите да миете колата, именно сега е нужно да го правите най-често.

8. Принадлежности

Хубаво е през зимата да сте добре подготвени с някои принадлежности. Част от тях са задължителни, като четка за сняг и стъргалка за лед. Други са препоръчителни, като спрей за размразяване на ключалки. Други важни и полезни артикули:

  • Кабели за подаване на ток
  • Въже или колан за теглене
  • Вериги за гумите
  • Аптечка
  • Одеяло, дебели ръкавици и шапка
  • Резервна гума
  • Фенерче
  • Зарядна станция за телефон
  • Шанцова лопата
  • Торба с пясък

Последните две ще ви бъдат от голяма помощ, ако затънете в някоя преспа.

За някои от дейностите спокойно може да се погрижите и сами, за други може да се наложи да потърсите помощта на експертите в някой автомобилен сервиз. А най-добре е да подложите автомобила и на технически преглед, за да сте сигурни, че всичко е наред. Няма смисъл да пестите от това, нито от подготовката за зимата изобщо. По-добре се възползвайте от опцията за обратен лизинг на Maxo, с която може да получите от 3000 до 30 000 лв. в зависимост от оценката на автомобила ви. Така след като го подготвите за сезона, може даже да отидете и на зимна почивка.

Разбери повече

 

Виж всички полезни съвети

Виж всички полезни съвети
Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Често ти се случва да мечтаеш да имаш собствен бизнес? Подготвили сме няколко стъпки, които да ти служат в началната фаза, точно, когато започваш да градиш плановете си.

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Все още нямаш идея как да почиваш със семейството си? Следва списък с въпроси, по който може да се ръководиш, докато планираш семейната си почивка. Да започваме!

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Когато си зад волана, независимо дали си сам или возиш пътници, безопасното шофиране трябва винаги да бъде основната ти грижа. Ето някои от нашите съвети.

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

В тази статия ще си поговорим кои са най-важните предпазни мерки, които да си осигуриш преди да тръгнеш, с цел да минимизираш рисковете за теб и семейството ти.