Плюсове и минуси на газовите уредби

Плюсове и минуси на газовите уредби

Най-общо автомобилите с газови уредби може да се разделят по следните параметри:

  • Автомобили с фабрични/вградени уредби.
  • Такива с допълнително поставени.
  • С уредби на пропан-бутан (LPG).
  • С такива на метан (CNG).
  • С обикновени/конвенционални/ежекторни уредби.
  • С инжекцион.

Ако обмисляте, дали си струва да предпочетете автомобил на газ, може да имате предвид следните фактори:

  1. Винаги е по-добре газовата уредба да е фабрична. Така автомобилът е със съобразени специфики и има по-малко рискове от дефекти и ремонти, за разлика от тези с добавена бутилка. В същото време, не всеки, който иска да кара на газ, има възможността да си купува нова кола.

  2. Газта е по-екологична и по-евтина. Цените на пропан-бутана и метана са горе - долу на половината на тези на бензина (А95) и дизела за литър. Разходът при съвременните уредби може да е равен или с 10 до 20% по-висок, но цената на 100 км. пробег отново излиза приблизително наполовина по-малко.

  3. Поставянето на газова уредба струва различно спрямо спецификите на автомобила и търсения резултат. Конвенционалните са около 500 – 600 лв., а газов или метанов инжекцион – 1200 – 1800 лв. Включват базови конфигурации и евентуално гаранция. С допълнителни компоненти, монтаж и екстри общата цена може да се движи между 1000 до 2000 – 2500 лв. Това означава, че макар и после да карате по-евтино, парите ще ви се избият след навъртането на няколко десетки хиляди километри. Така че, ако ще слагате бутилка на рядко и предимно градски каран автомобил, си направете сметката наистина ли ще ви е изгодно.

  4. Поставянето на допълнителна бутилка заема сериозно място и ако колата е с по-малки габарити и багажник, е, ще трябва да пътувате с малко багаж.

  5. 50 кг. и повече допълнително тегло намалява мощността на автомобила. Това също варира, но среден размер стоманена бутилка от 40 л. е 55 кг., когато е пълна. Измества се и центърът на тежестта, което влияе на поведението на автомобила на пътя – в зависимост от параметрите му. Ако не държите на финтове и резки ускорявания, тези два фактора може да не са от такова значение, но все пак трябва да го имате предвид. Някои уредби предлагат различен режим на движение – нормален, икономичен и с повишена мощност, между които може да превключвате спрямо обстановката, в която карате.

  6. Поставянето на газова уредба може да съкрати живота на някои авточасти – свещи, кабели, включително на двигателя, ако не е поставена качествено. Когато предприемате подобна стъпка, се обръщайте само към квалифицирани и препоръчани за целта сервизи и не се опитвайте да спестите. При качествен избор и добър монтаж, много от рисковете отпадат или намаляват. Трябва да знаете също, че рисковете от амортизация са по-високи при стандартните уредби, отколкото при инжекционите.

Може да срещнете аргумент и че не навсякъде може да се зареди пропан-бутан и метан, но това става все по-малко вярно в течение на последните години. Освен това, ако не става въпрос за рядък модел фабричен автомобил, който е само на газ, обикновено работите на два режима и дори да ви свърши газта по пътя, винаги може да превключите на бензин.

Ако вече сте направили своя избор и искате да поставите газова уредба на автомобила си, но нямате средствата или не ви достигат за по-скъпа и качествена система, не правете компромис. С помощта на Maxo може да получите обратен лизинг на стойност до 30 000 лв., като докато използвате средствата и за периода на изплащане, продължавате да използвате автомобила си.

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече