Назад към всички

Основните разлики между типовете масла

Основните разлики между типовете масла

Видът автомобилно масло е важно за добрата работа на двигателя и съпътстващите механизми, износването и амортизацията. На първо място без масло автомобилът просто не би могъл да функционира без него. То смазва и охлажда частите, поддържа ги чисти и уплътнява буталата в цилиндрите. Предпазва двигателя от наслагвания и корозия и улеснява студеното стартиране. Маслата се делят основно на три вида – синтетични, полусинтетични и минерални, като всяко от своя страна може да има различен вискозитет.

Най-сигурният начин да изберете подходящо масло за автомобила си е, като прочетете препоръката, дадена от производителя в сервизната му книжка.

Минерални масла

База за производството на минералните масла е петролът. При процеса на производство нефтът бива очистен от вредни вещества, като парафин и съединения на азот, кислород и сяра. Тези вещества обаче не могат да бъдат отстранени изцяло, тъй като процесът на дестилиране е трудно управляем. По тази причина минералните масла са с по-ниски качества и съответно по-евтини. Често при тяхното използване е желателно да се доливат добавки. Това важи и за дълбоко пречистените и обогатени с водород минерални масла – техните качества отново са далеч от тези на синтетичните. В зависимост от конкретното минерално масло, то може да има живот между 4000 и 7-8000 км. Основно преимущество е ниската цена.

Синтетични масла

Този тип масла са най-висококачествените и са произведени при контролиран химически процес, който позволява управление на състава. Синтетичното масло съдейства много по-добре на двигателя при студен старт и в същото време е много по-издръжливо на високи температури. Има по-голям вискозитет и съответно предпазва по-добре моторните части.

Полусинтетични масла

Както подсказва името, това е смес от двата основни вида масла, като синтетичното е в превес – 75-90%. Може да ги откриете и под етикета „по синтетична технология“. Качествата им са много по-добри от тези на минералните масла и са добър компромис между цена и характеристики.

Вискозитет

Вискозитетът се отнася до гъстотата на маслото и съответно колко лесно се излива при различна температура. Именно тези характеристики се крият зад обозначенията с букви и цифри на тубата. Това е скалата, определена по стандарт на SAE – Сдружението на автомобилните инженери на САЩ, която разделя вискозитета на 11 класа. Шест от тях се отнасят до числото пред буквата W - 0, 5, 10, 15, 20 и 25. Масло с вискозитет 0W може да се справи при околна температура от -50 градуса. Числото след буквата W (20, 30, 40, 50, 60) указва вискозитета при висока околна температура и колко са добри смазочни качества има. В България може да заложите на т.нар. всесезонно масло, чийто вискозитет е подходящ за температурите по нашите ширини, например 15W40 (най-често минерално), 10W40 (обикновено са полусинтетичните масла) или 5W40 (синтетични).

Колко често и как се подменя?

Подмяната на маслото трябва да става според указанията на производителя. Основни насоки са изминатите километри или изминалото време. В зависимост от автомобила препоръките за промяна при изминато разстояние може да варират между 5000 и 15 000 км. Независимо от навъртените километри обаче, подмяната трябва да стане в указания срок – най-често веднъж годишно, при някои модели може да са посочени и 2 г.

Редовно проверявайте нивото на маслото и ако е под или около минимума, долейте масло със същите спецификации. Ако редовно намалява, най-добре потърсете услугите на сервиз. Индикаторът за маслото на автомобила не трябва да ви успокоява. Ако той светне, трябва незабавно да спрете колата от движение и да проверите ситуацията.

Изборът на масло и редовната поддръжка са важни за живота на двигателя на вашия автомобил, както и за сигурността ви на пътя, особено ако сте се отправили на далечно пътуване. Ако не планирате такова пътуване поради липса на средства пък трябва да знаете, че може да финансирате екскурзия с помощта на обратен лизинг от Maxo. В зависимост от автомобила ви и неговото състояние може да получите до 30 000 лв. с разсрочване до 48 месеца, като в този период продължавате да ползвате колата си.

Разбери повече

 

Виж всички полезни съвети

Виж всички полезни съвети
Автомобилен Хороскоп

Автомобилен Хороскоп

Търсиш нова кола, но не си сигурен какво точно търсиш в нея? Може би отговорът е в звездите!

Фишинг: за какво трябва да внимаваме

Фишинг: за какво трябва да внимаваме

Фишингът е измама, при която неволно предоставяш лична информация на неоторизиран източник

Обединяване на кредити - кои са ползите?

Обединяване на кредити - кои са ползите?

Обединяване на кредити е процес, при който няколко малки кредита се консолидират в един.

Ново от Maxo.bg - лизинг за покупка на автомобил за физически лица

Ново от Maxo.bg - лизинг за покупка на автомобил за физически лица

Вече бързо и лесно можеш да вземеш мечтания автомобил с лизинг от Maxo.bg