Основните разлики между типовете масла

Основните разлики между типовете масла

Видът автомобилно масло е важно за добрата работа на двигателя и съпътстващите механизми, износването и амортизацията. На първо място без масло автомобилът просто не би могъл да функционира без него. То смазва и охлажда частите, поддържа ги чисти и уплътнява буталата в цилиндрите. Предпазва двигателя от наслагвания и корозия и улеснява студеното стартиране. Маслата се делят основно на три вида – синтетични, полусинтетични и минерални, като всяко от своя страна може да има различен вискозитет.

Най-сигурният начин да изберете подходящо масло за автомобила си е, като прочетете препоръката, дадена от производителя в сервизната му книжка.

Минерални масла

База за производството на минералните масла е петролът. При процеса на производство нефтът бива очистен от вредни вещества, като парафин и съединения на азот, кислород и сяра. Тези вещества обаче не могат да бъдат отстранени изцяло, тъй като процесът на дестилиране е трудно управляем. По тази причина минералните масла са с по-ниски качества и съответно по-евтини. Често при тяхното използване е желателно да се доливат добавки. Това важи и за дълбоко пречистените и обогатени с водород минерални масла – техните качества отново са далеч от тези на синтетичните. В зависимост от конкретното минерално масло, то може да има живот между 4000 и 7-8000 км. Основно преимущество е ниската цена.

Синтетични масла

Този тип масла са най-висококачествените и са произведени при контролиран химически процес, който позволява управление на състава. Синтетичното масло съдейства много по-добре на двигателя при студен старт и в същото време е много по-издръжливо на високи температури. Има по-голям вискозитет и съответно предпазва по-добре моторните части.

Полусинтетични масла

Както подсказва името, това е смес от двата основни вида масла, като синтетичното е в превес – 75-90%. Може да ги откриете и под етикета „по синтетична технология“. Качествата им са много по-добри от тези на минералните масла и са добър компромис между цена и характеристики.

Вискозитет

Вискозитетът се отнася до гъстотата на маслото и съответно колко лесно се излива при различна температура. Именно тези характеристики се крият зад обозначенията с букви и цифри на тубата. Това е скалата, определена по стандарт на SAE – Сдружението на автомобилните инженери на САЩ, която разделя вискозитета на 11 класа. Шест от тях се отнасят до числото пред буквата W - 0, 5, 10, 15, 20 и 25. Масло с вискозитет 0W може да се справи при околна температура от -50 градуса. Числото след буквата W (20, 30, 40, 50, 60) указва вискозитета при висока околна температура и колко са добри смазочни качества има. В България може да заложите на т.нар. всесезонно масло, чийто вискозитет е подходящ за температурите по нашите ширини, например 15W40 (най-често минерално), 10W40 (обикновено са полусинтетичните масла) или 5W40 (синтетични).

Колко често и как се подменя?

Подмяната на маслото трябва да става според указанията на производителя. Основни насоки са изминатите километри или изминалото време. В зависимост от автомобила препоръките за промяна при изминато разстояние може да варират между 5000 и 15 000 км. Независимо от навъртените километри обаче, подмяната трябва да стане в указания срок – най-често веднъж годишно, при някои модели може да са посочени и 2 г.

Редовно проверявайте нивото на маслото и ако е под или около минимума, долейте масло със същите спецификации. Ако редовно намалява, най-добре потърсете услугите на сервиз. Индикаторът за маслото на автомобила не трябва да ви успокоява. Ако той светне, трябва незабавно да спрете колата от движение и да проверите ситуацията.

Изборът на масло и редовната поддръжка са важни за живота на двигателя на вашия автомобил, както и за сигурността ви на пътя, особено ако сте се отправили на далечно пътуване. Ако не планирате такова пътуване поради липса на средства пък трябва да знаете, че може да финансирате екскурзия с помощта на обратен лизинг от Maxo. В зависимост от автомобила ви и неговото състояние може да получите до 30 000 лв. с разсрочване до 48 месеца, като в този период продължавате да ползвате колата си.

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече