Назад към всички

Основен ремонт на двигател - колко струва?

Основен ремонт на двигател - колко струва?

Възникването на необходимост от основен ремонт на двигателя е кошмарът на шофьора. В определени ситуации обаче се стига и до такъв неприятен момент – когато колата вече е с твърде голям пробег, ако повреди и износвания по отделните компоненти не са обслужвани навреме, както и в случай на механични повреди.

Основният ремонт на двигателя не е евтина процедура, нито пък е лесна и бърза. Най-общо двигателят трябва да бъде откачен и изваден от автомобила, да бъде разглобен, да се отстранят конкретните повреди, да се подменят необходимите части и детайли, а за финал често включва и подмяна на допълнителни компоненти. Работата започва с диагностика на състоянието.

Ето какво може да включва основният ремонт на двигател:

 • Отстраняване на двигателя от автомобила и неговото разглобяване, за да може да бъде проверено състоянието на компонентите.
 • Повредените части трябва да бъдат подменени (евентуално и ангренажния ремък също) или ремонтирани.
 • Това може да включва ремонт на главата, на клапаните и смяна на гумичките; ремонт на горивните дюзи, на турбокомпресора; на блока на двигателя – бутала, обикновени и биелни лагери, както и шлайфане на блока или валовете.
 • Монтират се нови гарнитури и трябва да се смени маслото и останалите течности, както и филтрите.
 • След това двигателят може да бъде монтиран обратно в автомобила и да се провери как работи.

Ето и някои ориентировъчни цени:

 • Сваляне и качване на двигателя може да струва до около 300 лв.
 • Сваляне на глава на двигателя е 150 – 200 лв.
 • Според случая подмяната на ангренажна верига/ ремък е от по 50 до 150 лв.
 • Смяна на колектор и на семеринг е средно по 50 лв.
 • Смяна на гарнитура на картер и/или клапани е по 30 лв.

Имайте предвид, че цените може да варират според модела автомобил, както и заради цената на труда. В общи линии, ако разходите ви се наместват под 1000 лв., ще сте късметлия, но може и да стигнат двоен обем. Понякога е за предпочитане да се сложи нов двигател, отколкото да се ремонтира старият.

Как да предпазим двигателя?

И двигателят на автомобила, както всичко останало, си има срок на живот. Неправилната експлоатация обаче може да го скъси и обратното – ако спазвате прости правила и не подминавате дребни издайнически проблеми, може да удължите живота.

 • Не позволявайте автомобилът да прегрява. Ако се случва често, това е сигнал за повреда и че нещо не функционира както трябва.
 • Изчаквайте автомобилът да загрее, преди да го подкарате с пълна мощ, препоръчва се да държите оборотите под 3000 докато температурата се стабилизира.
 • Проблем с всяка от периферните системи също може да причинява прегряване и не е редно да се пренебрегва – термостат, радиатор, водна помпа, състоянието на антифриза.
 • Не си позволявайте да пропускате времето за смяна на маслото – то е важно за доброто смазване, уплътняване, охлаждане и предпазва от корозия на частите. Важна е и редовната смяна на горивните филтри.
 • При прекалена консумация на масло и/или синкав дим от ауспуха, проверете цилиндрите и буталата – може да има износване.

А при необходимост от средства, вашият автомобил може да ви съдейства да си ги набавите. С обратен лизинг от Maxo може да получите от 3000 до 30 000 лв. с възможност за разсрочване до 48 месеца, през които продължавате да ползвате автомобила си както и преди.

 

Виж всички полезни съвети

Виж всички полезни съвети
Ремонт у дома - как най-лесно да се случи?

Ремонт у дома - как най-лесно да се случи?

В тази статия ще ти покажем някои от основните стъпки, които да предприемеш, преди да започнеш ремонтните дейности, които планираш.

Какво знаеш за автомобилите? 10 любопитни факта!

Какво знаеш за автомобилите? 10 любопитни факта!

Всички ние всекидневно виждаме по улиците огромно количество коли. Затова сме склонни да ги приемаме за даденост и често забравяме колко невероятни са тези машини и каква богата история имат.

Най-странните автомобилни закони в света

Най-странните автомобилни закони в света

Можеш ли да караш колата си в Русия, ако е мръсна? Виж в статията!

Идеи за подаръци за любителите на автомобили

Идеи за подаръци за любителите на автомобили

Моята кола е моята крепост! Какво да подариш на човек, който вярва в това кредо?