Назад към всички

Официален сервиз или местния майстор?

Официален сервиз или местния майстор?

Истината може да бъде нито едното или пък и двете, както предпочитате. Официалният сервиз не означава задължително качествено обслужване, но и кварталният майстор не означава непременно претупана работа. Всъщност както при почти всяка друга професия има значение на какъв човек ще попаднете. Заедно с това някои се специализират в определени марки и модели, други са за препоръчване при конкретен вид проблеми.

Затова и най-често предпочитаме тези експерти, които са изпитани и препоръчани от някой познат или из форумите в интернет. Наскоро неформално проучване показа, че най-много хора избират или кварталния майстор, или сами да си поправят колата. Доста назад в класацията остават официалните сервизи.

Това обаче съвсем не означава, че няма разлики, по които да се ориентирате, в някои случаи съществени.

Гаранция за ремонта

В началото на годината стана известно, че се планират законодателни промени, с които кварталните сервизи всички сервизи да дават гаранция от 6 месеца след извършен ремонт. В момента гаранция се издава само от големите сервизи. Дори и сега е важно да питате, дали съответните майстори ще ви дадат такава или скоро ще се наложи отново да оставите колата за ремонт, без значение чия е вината за следващата повреда. Много от гаражните сервизи дори не са регистрирани, което е предпоставка и да заобикалят законите и добрите практики.

Ако колата ви е в гаранция и посетите квартален майстор (или се опитате да поправяте нещо сами), може впоследствие тя да не ви бъде призната в оторизирания сервиз. Така че такива експерименти също са ненужни, макар и услугите да са по-скъпи.

Приятелите, може и съседа

В много случаи обаче случаят не е с чисто нов автомобил, а „читави майстори“, както знаем, не се намират така лесно, независимо дали става въпрос за фаянса в банята или съответно за автомобила. Ако не сте открили вече своя човек, с други думи сервиз, който да посещавате редовно, най-лесният път към намирането му е да разпитате познатите. Освен тези, които нямат коли, разбира се… Но не бързайте да се доверявате на първото мнение, поискайте аргументи от няколко души, включително и дали са се оставяли в ръцете на въпросните майстори по сходни проблеми. По същия начин може да ползвате и интернет форумите, където ще получите повече коментари и препоръки. Ако имате проблеми с двигателя например, няма да отидете на сервиз, който е специализиран в ремонта на ауспуси и гърнета, колкото и да е добър. И тук стигаме до следващата точка:

Какъв е проблемът?

Дори да сте свикнали да посещавате едно и също място, това не означава, че е подходящо за всичките ви проблеми. Търсете специализирани сервизи по въпроси от различно естество, свързани с автомобила ви. Освен горният пример, може да си представите как кварталният сервиз, с който сте свикнали, се справя с ремонти по ходовата част, но ако имате проблем с компютъра – ще е най-добре да посетите оторизиран сервиз на марката автомобил, която ползвате.

Коя марка е по-по-най?

Така, както вие си имате предпочитани марки автомобили, и майсторите си имат. Затова внимавайте ако се доверявате на малък сервиз по препоръка, каква марка автомобил кара човекът, който ви е насочил. Може и да ги групирате по държави, често има такава логика. Отделно ако сте се ориентирали към големите сервизи ясно може да се провери, с кои марки работят те. Понякога и най-качественият специалист може просто да не е запознат с вашия тип автомобил.

Ако все пак не сте сигурни, винаги може първо да тествате на различни места различни дребни казуси. Така ще прецените начина на работа и отношението към автомобила ви. Няма обаче никаква причина да се съмнявате в Maxo. С изключително лесна и бърза процедура може да получите оценка на автомобила си и да получите обратен лизинг срещу него – от 3 000 до 30 000 лв. и срок на изплащане до 48 месеца, през което време продължавате да го ползвате.

Разбери повече

 

Виж всички полезни съвети

Виж всички полезни съвети
Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Често ти се случва да мечтаеш да имаш собствен бизнес? Подготвили сме няколко стъпки, които да ти служат в началната фаза, точно, когато започваш да градиш плановете си.

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Все още нямаш идея как да почиваш със семейството си? Следва списък с въпроси, по който може да се ръководиш, докато планираш семейната си почивка. Да започваме!

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Когато си зад волана, независимо дали си сам или возиш пътници, безопасното шофиране трябва винаги да бъде основната ти грижа. Ето някои от нашите съвети.

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

В тази статия ще си поговорим кои са най-важните предпазни мерки, които да си осигуриш преди да тръгнеш, с цел да минимизираш рисковете за теб и семейството ти.