Официален сервиз или местния майстор?

Официален сервиз или местния майстор?

Истината може да бъде нито едното или пък и двете, както предпочитате. Официалният сервиз не означава задължително качествено обслужване, но и кварталният майстор не означава непременно претупана работа. Всъщност както при почти всяка друга професия има значение на какъв човек ще попаднете. Заедно с това някои се специализират в определени марки и модели, други са за препоръчване при конкретен вид проблеми.

Затова и най-често предпочитаме тези експерти, които са изпитани и препоръчани от някой познат или из форумите в интернет. Наскоро неформално проучване показа, че най-много хора избират или кварталния майстор, или сами да си поправят колата. Доста назад в класацията остават официалните сервизи.

Това обаче съвсем не означава, че няма разлики, по които да се ориентирате, в някои случаи съществени.

Гаранция за ремонта

В началото на годината стана известно, че се планират законодателни промени, с които кварталните сервизи всички сервизи да дават гаранция от 6 месеца след извършен ремонт. В момента гаранция се издава само от големите сервизи. Дори и сега е важно да питате, дали съответните майстори ще ви дадат такава или скоро ще се наложи отново да оставите колата за ремонт, без значение чия е вината за следващата повреда. Много от гаражните сервизи дори не са регистрирани, което е предпоставка и да заобикалят законите и добрите практики.

Ако колата ви е в гаранция и посетите квартален майстор (или се опитате да поправяте нещо сами), може впоследствие тя да не ви бъде призната в оторизирания сервиз. Така че такива експерименти също са ненужни, макар и услугите да са по-скъпи.

Приятелите, може и съседа

В много случаи обаче случаят не е с чисто нов автомобил, а „читави майстори“, както знаем, не се намират така лесно, независимо дали става въпрос за фаянса в банята или съответно за автомобила. Ако не сте открили вече своя човек, с други думи сервиз, който да посещавате редовно, най-лесният път към намирането му е да разпитате познатите. Освен тези, които нямат коли, разбира се… Но не бързайте да се доверявате на първото мнение, поискайте аргументи от няколко души, включително и дали са се оставяли в ръцете на въпросните майстори по сходни проблеми. По същия начин може да ползвате и интернет форумите, където ще получите повече коментари и препоръки. Ако имате проблеми с двигателя например, няма да отидете на сервиз, който е специализиран в ремонта на ауспуси и гърнета, колкото и да е добър. И тук стигаме до следващата точка:

Какъв е проблемът?

Дори да сте свикнали да посещавате едно и също място, това не означава, че е подходящо за всичките ви проблеми. Търсете специализирани сервизи по въпроси от различно естество, свързани с автомобила ви. Освен горният пример, може да си представите как кварталният сервиз, с който сте свикнали, се справя с ремонти по ходовата част, но ако имате проблем с компютъра – ще е най-добре да посетите оторизиран сервиз на марката автомобил, която ползвате.

Коя марка е по-по-най?

Така, както вие си имате предпочитани марки автомобили, и майсторите си имат. Затова внимавайте ако се доверявате на малък сервиз по препоръка, каква марка автомобил кара човекът, който ви е насочил. Може и да ги групирате по държави, често има такава логика. Отделно ако сте се ориентирали към големите сервизи ясно може да се провери, с кои марки работят те. Понякога и най-качественият специалист може просто да не е запознат с вашия тип автомобил.

Ако все пак не сте сигурни, винаги може първо да тествате на различни места различни дребни казуси. Така ще прецените начина на работа и отношението към автомобила ви. Няма обаче никаква причина да се съмнявате в Maxo. С изключително лесна и бърза процедура може да получите оценка на автомобила си и да получите обратен лизинг срещу него – от 3 000 до 100 000 лв. и срок на изплащане до 60 месеца, през което време продължавате да го ползвате.

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече