Колко са важни детските седалки в колата?

Колко са важни детските седалки в колата?

Чували сте го поне веднъж, ако не и хиляда пъти: „А пък по наше време изобщо не слагахме колани и всичко си беше наред“. Но клишетата от едно време не важат и днес, още повече, че не са и подкрепени от данни. Междувременно жертвите на пътищата са повече от тези във война, автомобилните инциденти са и сред най-честите причини за смърт при децата. Заедно с тона проучванията показват, че ако децата са в специални седалки, рискът от сериозни наранявания намаляват с 67%. А и неслучайно това задължение е заложено в закона.

Телата на децата не са така устойчиви като на възрастните. Костната система на бебетата още не е напълно изградена и е много по-мека. Затова и са значително уязвими при катастрофи, включително от вътрешни увреждания, тъй като органите им още не са добре защитени. И към всичко това трябва да добавим, че децата са по-леки и е много по-опасно, ако не са добре закопчани с подходящи колани и детска седалка, буквално да изхвръкнат.

Така че детските седалки не са само някаква приумица, записана в закона, но и наистина може да са животоспасяващи за децата ви. И преди някой да е попитал: Не, фабричните колани на колата не са достатъчни за децата.

Често срещани грешки

Най-разпространената и нередна е да имате седалка в колата и въпреки това да не я ползвате. Дори и къси или градски разстояния крият риск.

Друга грешка е да ползвате неподходящо за възрастта на детето столче. Предвидената за по-големи деца седалка (може би купена с перспективата, че ще се ползва по-дълго), не може да защити достатъчно добре най-малките, а в някои случаи крие риск детето да се измъкне от коланите й. И обратното, не е подходящо да ползвате столче за малки деца при вече пораснали малчугани.

Погрешно поставените седалки също не гарантират достатъчно защита. Не се изкушавайте да возите новородени в предната част на автомобила на мястото до шофьора. Столчето за новородени се монтира на задната седалка с гръб на посоката на движение, съответно бебето е с лице към облегалката. Това е най-сигурната позиция и е добре да се придържате към нея докато размерите на столчето и детето спрат да го позволяват (препоръчително до 2-годишна възраст).

Правилно използване на столчето

Четете внимателно упътването на производителя как да поставите столчето правилно, така че да е добре закрепено и подсигурено.

Децата до 7 годишна възраст трябва да бъдат в столче за кола с облегалка. Има модели за малките бебета, които трябва да смените около 2-годишна възраст (тип кошница), но има и такива с допълнителна приставка (комбинирани), която просто се маха и може да продължите да го ползвате и по-нататък.

Седалките за деца от 8 до 12 години са без облегалка и детето ползва фабричните колани на автомобила.

До 12-годишна възраст е забранено децата да се возят на предната седалка на автомобила.

Не е препоръчително мястото, на което е поставено столчето на детето да има активни въздушни възглавници. Ако има такива, помолете техник да ги деактивира, докато детето навършат необходимата възраст да се вози без столче.

Смята се, че средната седалка в задната част е най-сигурното място за поставяне на столчето – стига да имате такава и само ако е съвместима с монтирането му.

Коланите на столчето не трябва да бъдат твърде хлабави, затегнете ги достатъчно. Не позволявайте на детето да си изважда раменете над горните колани – нещо, което малките често се опитват да правят.

По принцип няма проблем да използвате вече употребявани столчета, но имайте предвид, че и те си имат живот и срок на годност (обикновено 6 години). В името на сигурността по-добре не ползвайте такива, през които вече са минали няколко поколения деца.

Надяваме се сте се убедили, че не трябва да пренебрегвате детските столчета в автомобила. Сигурността на пътя е важен приоритет за всички, а за такава допринасят редица фактори, включително стилът на шофиране и изправният автомобил. С помощта на обратен лизинг от Maxo може да покриете всички необходими подобрения по автомобила – тъй като ще продължите да го ползвате за срока на изплащане на заема. А той може да бъде от 3 000 до 30 000 лв. и за период до 48 месеца.

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече