Кои са най-здравите автомобили втора ръка?

Кои са най-здравите автомобили втора ръка?

Често може да чуете за дадена марка автомобили, че „много се чупят“ или пък „много гният“ или че „еди какво си им е калпаво“. Често тези определения почиват повече на легенди или лични предпочитания. Това не означава обаче, че няма разлика в „здравината“ на автомобилите. Под здравина не си представяйте нещо тежко и бронирано, става дума за надеждност както на отделните компоненти, така и на сработването им в рамките на цялостната автомобилна система.

Съществуват различни класации за „здравина“, но още по-вярно е, че съществуват различни разбирания за автомобил „втора ръка“. Това може да бъде вече употребяван автомобил, който обаче е излязъл от завода преди година две и е каран не повече от 10 – 20 000 км. В същото време статистиката показва, че в България продължават да са най-масово купувани автомобили на възраст над 20 години. Истината може би е по-средата. Сравнително новите, макар и минали през един собственик, коли, държат сравнително високи цени. Двайсетгодишно возило може да намерите за смешни пари, но само ако сте предвидили достатъчно здрави нерви за потенциалните ремонти заради амортизация и потенциални глоби заради затягащите се екоправила. Според данните на автотърговци у нас най-често се купуват автомобили на стойност до 10 хил. лв. Затова ще ви представим извадки от различни типове класации, а вие може да си прецените с какво да се съобразявате.

Според техниците

TÜV – германското обединение за технически надзор, всяка година прави класация на най-надеждните автомобили втора ръка. Може да приемете тази статистика за сравнително достоверна, защото се основава на факти. А именно брой дефекти и ремонти. Консорциумът прави класациите по възраст, а тъй като проучването се прави на територията на Германия, съвсем логично водещи места имат именно германските коли. Но пък и от там влиза не малка част от вноса втора ръка у нас.

Сравнително нови автомобили до 2 – 3 години:

  1. Mercedes GLK
  2. Porsche 911
  3. Mercedes B класа
  4. Mercedes A класа
  5. Mercedes SLK

Автомобили на възраст 4 -5 години:

  1. Mercedes SLK
  2. Audi A6
  3. Audi TT
  4. Audi Q5
  5. Porsche 911

Автомобили на 10 – 11 години:

  1. Porsche 911
  2. Toyota Corolla
  3. Mercedes SLK
  4. Toyota RAV
  5. Honda CR-V

Според застрахователите

Британската застрахователна компания Warranty Direct пък базира ежегодните си класации въз основа на потърсени средства от застраховките за ремонти. Тук няма да забележите „патриотични“ пристрастия – британските автомобили редовно заемат първите места по ненадеждност и нужда от поправки. А ето и какво показва подредбата за най-здрави автомобили, която е за период от пет години назад на автомобили втора ръка, произведени след 2000 г.

  1. Mitsubishi Lancer
  2. Opel Agila
  3. Suzuki Alto
  4. Toyota Aygo
  5. Honda HR-V

Според потребителите

Американската неправителствена организация Consumer Reports се занимава с редица класификации, които са базирани на потребителското мнение и допълнителни лабораторни и експертни тестове. Следващата класация не е точно за автомобили втора ръка, а за най-здравите коли, изминали до 320 хиляди километра. Това е достатъчно показателно, ако си набележите някоя от тях на старо, макар и повечето да са сравнително нови модели и да държат солидни цени – както знаем, с годините това се променя.

  1. Toyota Camry
  2. Honda Accord
  3. Toyota Prius
  4. Honda CR-V
  5. Toyota Sienna

Очевидно топ 5 е окупиран от двата основни японски производителя и така е и в останалата петица до топ 10 – единствената различна марка е Ford с модела F-150. За пръв път изобщо отсъстват европейски автомобили.

Често при избора на кола търсим и мнението на приятели, които имат повече наблюдение или опит над повече или някои марки и модели. Ако ви интересува какво най-много купуват българите на пазара на автомобилите втора ръка, може да прегледате тази статия с класацията у нас за миналата година.

Както виждате класации – разнообразни, предпочитания – всякакви. При необходимост от финансови средства обаче трудно може да се заблудите, кой е лидерът. С Maxo може да получите от 3000 до 30 000 лв. под формата на обратен лизинг за автомобила си. Него продължавате да ползвате, докато изплащате заема на предпочитани от вас удобни вноски до 48 месеца.

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече