Какво представлява VIN номерът на автомобила?

Какво представлява VIN номерът на автомобила?

VIN номерът на автомобил, по-известен като номер на шаси или номер на рама, представлява 17-символен код, който е уникален за всеки автомобил. VIN е съкращение от Vehicle Identification Number – идентификационен номер на превозното средство. Кодът съдържа цифри и букви, по които може да научите много за колата си.

По VIN номерът съдържа информация от производителя, като:

  • Година на производство
  • Година на модела
  • Година на първа регистрация
  • Държава и завод
  • Тип каросерия
  • Конски сили
  • Двигател
  • Маса
  • Системи за безопасност

Информацията понякога се различава спрямо производителя.

Най-често хората проявяват интерес към номера на рамата (VIN номера), когато купуват автомобил втора ръка. Причината е, че търговците понякога „модифицират“ възрастта на колата и това е начина да се провери, ако са правени подобни манипулации.

Къде да откриете VIN номера?

Ако вече сте собственик и автомобилът ви е регистриран, то номерът на шасито може да проверите най-лесно в талоните на колата – има го и в големия, и в малкия талон.

Ако обаче искате да проверите кодът, преди да сте купили автомобила (или просто от любопитство), то трябва да знаете, че номерът на рамата (VIN номер) не се намира на едно и също място на различните автомобили. Номерът е набит в метала на шасито, като мястото варира не само между марките автомобили, но и между различните модели на една и съща марка.

Трикът е, че номерът е скрит.

При Audi и VW може да бъде под предния капак под капаче на стъклото.

При Peugeot, Reno, BMW и Skoda често е на ботуша на левия амортисьор при по-стари модели. Ако не, го търсете на шофьорската врата. 

Под доста марки и модели, например при Mercedes, е скрит под седалката на мястото до шофьора. Или е набит на прага до същата седалка (при Opel и Fiat).

Това са най-честите места за скриване на VIN номер. Може обаче да е набит в багажника, между предните седалки, от долната част на шасито (под колата), зад задните седалки.

Най-лесният начин да откриете VIN номер, е да се обърнете към специалист или да проверите в интернет.

Как да разшифровам VIN номера?

Това съвсем не е лека задача, като се има предвид, че става въпрос за 17 символа, зад които се крият различни характеристики, които производителят е включил по свое лично усмотрение. С други думи информацията, скрита зад VIN-а, може да се различава. Но ето най-общо:

  • Първата група символи се нарича световен производствен идентификатор WMI. Състои се от три знака, които посочват географската зона, конкретната държава и производителят или типът на превозното средство.
  • Втората група се нарича VDS или секция с описание на превозното средство. Състои се от шест символа, които описват характеристиките на автомобила. Последователността се определя от производителя. Каква информация точно е включена – също. Последният от шестте символа може да бъде контролна цифра, по която може да се познае, дали номерът на рамата е пренабиван.
  • Третата група е VIS – секция за идентифициране на превозното средство. Това са 4 символа, които задължително са само цифри. Тук може да се съдържа годината на модела или производство и завода-производител. Но има различни практики.

Доста трудно е и почти невъзможно човек сам да дешифрира, какво се крие зад номера на шасито на автомобила му. За целта обаче в интернет може да откриете редица дешифратори (някои са платени). Често на страниците на самите производители също има такава опция. 

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече