Назад към всички

Какво да гледаме при покупка на дизелов мотор

Какво да гледаме при покупка на дизелов мотор

Вечният спор бензин срещу дизел надали някога ще бъде решен. Двете решения имат привърженици и противници, съответно достатъчно плюсове и минуси. Ако сте на мнение, че е по-добре да разполагаш с дизелов автомобил и планирате такава покупка, има някои тънкости, с които огледът се различава от този на кола с бензинов двигател.

Километражът

На първо място показанията на километража може да ви подведат. Ако километрите са по-малко, отколкото се предполага за възрастта, то вероятно колата е карана предимно в градски условия. В повечето случаи препоръките са дизеловите автомобили да изминават поне 20 – 25 хил. км. годишно, за препоръчване извънградско. Това съдейства за регенерирането на филтъра, което се случва при шофиране със скорост над 90 км./ч. в продължение на поне 20 – 40 минути и е добре да се случва веднъж на всеки 500 – 800 км. градско шофиране.

Филтърът

Основен проблем при дизелите е задръстването на горивния филтър. При работа на по-ниски обороти (като карането в града) отработените газове не достигат достатъчно висока температура, така че саждите и твърдите частици да бъдат изгорени. В този случай те се натрупват и задръстват филтъра, което има отражение и върху двигателя.

Изисквайте сервизната книжка на автомобила. Ако продавачът твърди, че колата е дошла при него без такава, е сигнал за нещо нередно и е много вероятно тя да е скрита именно от него. При наличие на сервизна книжка, е желателно информацията в нея да сочи регулярна поддръжка в оторизирани сервизи.

Проверете дали има наслагвания в ауспуха. При чист горивен филтър и добре работеща система по него не би трябвало да има отлагания от сажди. Най-лесно се проверява с пръст.

Отлаганията може да означават и че е отстранен FAP/DPF филтъра, което е забранено в по-голямата част на Европа, а от тази година и в България.

Други сигнали

Димът при работещ автомобил също може да бъде показател за нередност. При запалване дизеловите автомобили е възможно за няколко секунди да изкарват черен дим от ауспуха. Ако това не спре, това е индикация за некачествено изгаряне на горивото, чиито корени може да са разнообразни.

Бял дим от своя страна означава вода в цилиндрите, спукан блок, проблем с главата или гарнитурата.

Проверете маслото. Цветът по щеката на масления резервоар трябва да е черен. Наличието на водни примеси означава проблем с дизеловото гориво.

Работата на двигателя на място и в движение – колата не трябва да се тресе, да вибрира силно или да приритва, това означава проблем с двигателя.

Съвети

  • Най-добре е да тествате двигателя на дизеловия автомобил в сервиз, диагностиката не е скъпа.
  • Не пропускайте да направите тест драйв и да проследите поведението на автомобила в движение, както и дали няма да светне някой от индикаторите на таблото.
  • Ако купувате колата от търговец, който ви предлага гаранция, не приемайте по презумпция, че тя покрива и FAP/DPF филтъра, питайте изрично.
  • Горивният филтър има срок на живот и ако купувате автомобил с голям пробег, го сменете, независимо дали дава сигнали на задръстване. Този, както и какъвто и да било разход по автомобила, може да покриете с обратен лизинг от Maxo. Получавате от 3 000 до 100 000 лв. за срок до 60 месеца.

Разбери повече

 

Виж всички полезни съвети

Виж всички полезни съвети
Ръст при регистрацията на нови автомобили в България

Ръст при регистрацията на нови автомобили в България

С всяка изминала година все повече българи тръгват по пътищата с чисто нови автомобили.

Автомобилен Хороскоп

Автомобилен Хороскоп

Търсиш нова кола, но не си сигурен какво точно търсиш в нея? Може би отговорът е в звездите!

Фишинг: за какво трябва да внимаваме

Фишинг: за какво трябва да внимаваме

Фишингът е измама, при която неволно предоставяш лична информация на неоторизиран източник

Обединяване на кредити - кои са ползите?

Обединяване на кредити - кои са ползите?

Обединяване на кредити е процес, при който няколко малки кредита се консолидират в един.