Как да подготвим колата си за есента?

Как да подготвим колата си за есента?

Есента е вече факт. Факт е също така, че ранната есен е най-подходящият момент да подготвите колата си за предстоящите по-студени, влажни и мрачни дни. Отнесете се към есенния сезон като преход към зимна Одисея и със сигурност ще си спестите неприятни изненади от рода на „Стъклото ми се запотява“, „Много е хлъзгаво и нещо май спирачките не държат“ и излишни нерви като „Ужас…закъснявам, сега ли точно трябваше да ми се случи това!“. Така че поемете нещата в свои ръце, действайте и не оставяйте студът да ви спретне някой номер!

1. Проверете ремъците и маркучите

За да сте спокойни, че ще изкарате безаварийно студените месеци, потърсете пукнатини, течове и износване във всички ремъци и маркучи на автомобила. Обстойно проверете маркучите и ремъците на двигателя  за пукнатини . Важно е да изглеждат като нови, тъй като повредените ремъци на двигателя могат да се скъсат още по-лесно под влияние на влага и минусови температури. Така че, ако забележите неравности или пукнатини, най-добре посетете автосервиз. Отделете специално внимание на ангренажния ремък, това е една от най-важните части в двигателя, и ако откриете каквито и да било повреди, трябва да го смените възможно най-скоро.

2. Проверете нивото на течностите

Това включва охладителна течност, хидравлична течност на волана, спирачна течност, трансмисионно масло, течност за чистачки. Всички те са много важни за осигуряването на безпроблемното движение на автомобила. Течността за чистачки е една от най-важните и най-лесни за проверка и смяна течности. В крайна сметка, благодарение на чистите стъкла виждаме накъде отиваме. Трансмисионната течност или по-точно трансмисионното масло играе ролята на смазващ механизъм в скоростната кутия. Охладителната течност регулира температурата на двигателя, докато спирачната течност служи като смазка, предотвратявайки корозията. Хидравличната течност е от решаващо значение за управлението на автомобила и ни помага да въртим волана с лекота. Въобще, както ви стана ясно, всички течности в колата са важни и е добре да бъдат проверени преди да ни скове студът.

3. Проверете гумите

Погледнете много отблизо грайфера и шарката на гумите,  проверете също и налягането на въздуха. Поддържането на подходящото налягане в гумите е много важно, тъй като студеното време кара гумите бързо да губят въздух. Грайферът на гумите при заледени условия по закон трябва да бъде минимум 4 мм. Имайте предвид, че през втората половина на октомври температурите вече падат и под 7 градуса, особено рано сутрин, а това е индикатор, че трябва да подмените летните гуми със зимни. Ако вече разполагате със зимни гуми, задължително проверете на каква възраст са те. Препоръчително е зимните гуми да не са на повече от 5 години, като този период може да е и по-кратък в зависимост от качеството на гумите, интензитета на тяхната употребата и начина  им на съхранение. Съветваме ви да не чакате последния момент и да се спасите от задължителните опашки пред центровете за смяна и висенето с часове.

4. Подгответе се за студеното време

Да закъсате на пътя не е забавно преживяване по никое време на годината, но особено неприятно е, когато това се случи в студен, мъглив, дъждовен или снежен ден. На всеки може да се случи да закъса с колата някъде по пътищата или пък да срещне някой, който е закъсал. Затова е препоръчително да подсигурите в колата най-необходимото, което ще ви помогне при спешна ситуация на пътя: ръкавици, стъргалка за лед, одеяло, комплект за първа помощ, свързващи кабели (клеми), фенерче, лопата и достатъчно гориво.

5. Проверете маслото на двигателя

Маслото на двигателя е неговата кръв. Затова си струва да отделите специално внимание и да се погрижите подобаващо за тази така важна течност, която предпазва двигателя и осигурява неговото правилно функциониране. Като цяло трябва да помните през какъв интервал от време е нужно да сменяте маслото на вашия автомобил. Може да потърсите тази информация в ръководството на автомобила,  a ако автомобилът има система за мониторинг на маслото, това значително би ви улеснило. Проверката на нивото на маслото става с помощта на щеката, която се намира под капака на колата. Автомобилът трябва  да е паркиран на равно и оставен за известно време в покой, за да може да отчетете реалното ниво на маслото. Маслото трябва да е близо до означението за максимум и в никакъв случай на или под минимума. Освен за нивото на маслото, трябва да следите и за неговия вид и качество. Златното правило е, че гъстите масла са подходящи за горещо лято, но ако очаквате скоро да застудее, то непременно сменете маслото с по-рядко.

6. Проверете отоплението

Уверете се, че автомобилът ви няма да духа хладен въздух, вместо топъл. Ако това се случи, шофирането в студените месеци изобщо няма да е приятно изживяване. Няколко различни компонента могат да се объркат в системата за отопление на купето. А ето и кои са най-честите проблеми: липсва достатъчно антифриз, радиаторът на парното не работи, термостатът е повреден, клапанът за контрол на „топло-студено“ не работи, въздуховодите са повредени. И не на последно място, уверете се, че въздушните филтри са чисти, за да не си докарате някоя „кой знае от къде дошла“ алергична кашлица.

7. Проверете спирачките

Спирачките, както всички знаем,  са от решаващо значение за безопасното шофиране. Студеното време изкарва наяве всички проблеми със спирачките, затова не чакайте да ви се случи случка, за да установите, че спирачките на автомобила ви не спират еднакво. Ослушвайте се за необичайни шумове, които могат да насочат към повреда на накладките.

8. Проверете светлините

Огледайте добре екстериора на автомобила си. Проверете дали всичките светлини, включително фарове, задни светлини, спирачни светлини и мигачи, работят както трябва. Ако е необходимо, сменете счупена или изгоряла крушка. Тези светлини гарантират, че другите шофьори ви виждат на пътя и разпознават вашите намерения при лошо време или при всякакви други условия, когато видимостта е ниска.

9. Проверете акумулатора

Особено ако не искате да установите в една студена сутрин, когато бързате за работа, че не може да запалите, защото акумулаторът ви е „паднал“.  Е да, това е редовен номер, но има начин да се предотврати. Ако гаранционният срок на акумулатора ви изтича в рамките на една година, отидете да го тестват. И между другото, да го погледнат добре за корозия.

10. Проверете чистачките

Повече от ясно е, че чистачките работят усилено през есента и зимата. Затова е най-добре да ги сменяте всеки сезон. Новите чистачки ще работят безпроблемно, ще подобрят видимостта и ще намалят риска от злополука.

Най-добре посветете някой слънчев и все още топъл уикенд на подобен обстоен преглед на автомобила. Ако все пак, тази проверка ви се струва сложна или времеемка, вместо да се отказвате от нея, най-добре е да се доверите на сервиз. Повечето оторизирани сервизи предлагат подобни проверки при смяна на сезоните. Приемете цената или времето, което  ще посветите на това начинание като инвестиция в безопасността на автомобила, а оттам и на всички хора, които са в него и около него. Ако пък неочаквано ви изникне разход или искате да финансирате плановете си, колата също ще ви е от полза. Защото Махо дава до 30 000 лв. гарантирани с личния Ви автомобил. Изплащането е на удобни месечни вноски, а най-важното – продължавате да си ползвате колата!

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече