Автомобилите, които говорят

Автомобилите, които говорят

Малко вероятно е да не сте чували за автономните коли – тези, които се управляват сами и могат да се придвижват дори в градска обстановка без намесата на шофьора. Такива все още не се движат по улиците и вероятно ще минат още доста време и тестове, преди да ги видим в градовете и по шосетата. Но замисляли ли сте се как го правят? Как разбират къде да се придвижват, дали има кола пред тях, дали не пресича пешеходец, кога светофарът ще светне в зелено? Много просто – като си комуникират с обкръжаващата среда и инфраструктура.

Технологията на „говорещите“ коли вече се прилага в някои модели автомобили и засега в единици градове. Още след няколко години обаче тя може да е достатъчно масова и някои държави като САЩ обмислят да въведат изискване всички нови автомобили да са оборудвани за комуникация.

Как си говорят?

Най-често посредством WiFi или радио връзка. Това е част от технологичната революция на „интернет на нещата“. По същия начин, по който може да „кажете“ дистанционно на бойлера или климатика у дома да се включат, колите осъществяват дистанционна връзка помежду си или с обкръжаващата среда. Най-общо възможностите за свързаност са три:

  • Между самите автомобили или V2V технология (vehicle-to-vehicle)
  • Между автомобилите и градската среда или V2I технология (vehicle-to-infrastructure)
  • Между автомобилите и пешеходците или V2P технология (vehicle-to-pedestrian)

Има още няколко, като например връзката с дистанционни устройства, а системата на цялостна свързаност е позната като V2X (vehicle-to-everything).

V2V технология

Възможността на автомобилите да комуникират помежду си значително може да намали рисковите ситуации и да предотврати множество пътно транспортни произшествия. Автомобилите, които си говорят, обменят информация за местоположението си, скоростта и възможностите за спиране. Не е нужно да виждате автомобила или мотоциклета, за да прецените риска от сблъсък, нито да имате достатъчно набито око, за да оцените правилно разстоянието, траекторията и скоростта. Данните се предават чрез радио връзка с обсег до 300 метра, което е доста повече от това, което може да бъде постигнато със сензори и камери.

V2I технология

Наскоро американската столица Вашингтон стана шестия град в страната, който интегрира възможността за комуникация между пътната инфраструктура и автомобилите. Това се осъществява с партньорството на Audi и респективно разговорите се „водят“ с колите от тази марка. На екрана на таблото шофьорът може да види редица данни – от това след колко секунди ще се смени светлината на светофара, до информация къде има задръствания и тапи. Те се обработват и автомобилът предлага на водача (или задава сам) оптималната скорост за движение в зелена вълна или пък алтернативни маршрути на придвижване.

V2P технология

Пътните инциденти с пешеходци и велосипедисти са близо една пета от всички произшествия. Задачата за технологиите тук е малко по-трудна, защото за разлика от автомобилите или светофарите, пешеходците и велосипедистите не са машини. Но е малко вероятно някой от тях вече да няма смартфон, така че производителите използват този канал за връзка, за да осъществят връзка между тях и колите посредством мобилни приложения, които пешеходците свалят на телефона си. Подобна система е пусната тестово в австралийския град Аделаида.

Автопроизводителите и властите си партнират

Според данните интегрирането на системи за свързаност между автомобилите и околната среда може да намали с до 80% произшествията, които не са причинени от водач под влиянието на алкохол или наркотици.

Редица автомобилни производители вече са интегрирали елементи от тези системи в новите си модели или планират да го направят в близките 3 до 5 години. Вече стана дума за пилотните проекти на Audi в няколко американски града, Toyota също тества технологията в Лос Анджелис, General Motors разработват нови модели на Cadillac за щатския пазар, а подобна инициатива има и Opel, които си партнират с местни германски власти. Италиански учени пък разработват сензорна система, която ще може да бъде поставяна допълнително в по-стари модели автомобили.

Какви ли не новости ни очакват в бъдеще в автомобилната индустрия? А междувременно Maxo– един от иноваторите в кредитния сектор в България, предоставя най-бързата възможност да получите обратен лизинг за автомобила си и да вземете финансиране до 100 000 лв. за срок до 60 месеца. В този период продължавате да ползвате колата си, както преди.

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече