Назад към всички

Автоистория: Легендата Трабант

Автоистория: Легендата Трабант

Не може да не знаете какво е Трабант, освен ако не сте на едноцифрена възраст! Но е много вероятно да гледате на малката количка от времената на детството и младостта си с насмешка. Надали бихте се съгласили да шофирате всекидневно такава, с малки изключения на ретро ентусиастите. Но и без съмнение изпитвате известни сантименти към легендарната „хартиена“ кола, която се поправяше с подръчни средства и ви е возила безпроблемно стотици и хиляди километри.

Тук там из България още се срещат трабанти в движение, но като цяло реликвата отдавна е изместена от съвременните коли. Не точно така е в родината на „Траби“ – Германия, където малката кола още е на почит по един особен начин.

Желаете ли едно „Траби-Сафари“?

Ако отидете в Берлин, освен да се наслаждавате на града и бирата, може да направите и някое от следните неща:

  • Да си поръчате Трабант – лимузина, който да ви откара от летището до хотела/квартирата или накъдето сте тръгнали. Или просто да прекарате час и половина в Траби-лимузината, пиейки шампанско и забавлявайки се с приятели.
  • Да си вземете под наем Трабант, който да шофирате собственоръчно по улиците на германската столица в рамките на час – два.
  • Да си поръчате „почетна обиколка“ в Трабант с екскурзовод, така че хем да видите и научите повече за града, хем напълно да усетите историческата му атмосфера.
  • Да се включите в Траби-Сафари по линия на някогашната Берлинска стена.

Траби-преживяванията са доста популярни, а феновете могат да избират от всевъзможни модификации и дизайнерски решения. Какво поддържа интереса към една почти изчезнала вече кола? Ами, просто това е Трабант.

Картоненият състезател в историята…

На 9 ноември 1989 г. стотици източногерманци преминават Берлинската стена, с което се ознаменува и нейното „падане“. Много от тях са в Трабанти, които са запечатани в историческите кадри и паметта на хората.

Производството на Трабант започва през 1957 г. в ГДР и е отговор на западногерманския VW Beetle за популярна в средната класа семейна кола. Има простичък дизайн и побира 4-ма души и багаж (а понякога и повече).

Може да се ремонтира с подръчни средства и повечето собственици задължително си носят инструменти, резервни ремъци и свещи. За да заредиш Трабанта трябва да отвориш предния капак, където е и капачката на резервоара, а след като сипеш бензин, да добавиш масло пак в резервоара и да „разбъркаш“ микса.

Купето е от материала Дуропласт – смесица от пластмаса, подсилена с рециклирана вълна или памук и на вид при разрез прилича на дебел картон. От там идва и прякора на Траби – Картоненият състезател (Rennpappe). Учудващо или не обаче на тестовете се оказва, че трабантите се справят доста добре при сблъсък, което се дължи на здравото стоманено шаси.

Колата разполага с двуцилиндров двигател с 26 конски сили и е 600 кубика. Но е достъпна, лека и маневрена. Предлага се във вариантите на седан и комби, като има и делукс вариант.

Името на колата – Trabant, означава спътник, както в смисъла на небесно тяло, така и във военното дело, където означава военен ескорт.

През цялото време до падането на комунизма Трабантът се произвежда без значителни промени или нови модели, тъй като всяко ново предложение е отхвърляно от Политбюро на управляващите в ГДР под претекста, че това биха били излишни разходи. И все пак през годините се появяват някои „екстри“ като нови колани, електронно запалване, подобрена спирачна система.

… и неговият залез

Звездният миг на Трабант, а именно падането на Берлинската стена, бележи и неговият залез. Макар скоро след това двуцилиндровият двигател да е заменен с четирицилиндров, производство на Volkswagen, и по колата да се готвят още подобрения, търсенето драстично спада. Източногерманците получават достъп до западния пазар и започват да търсят и западни автомобили. Затова и производството на Трабант е прекратено в края на 1991 г. Но, както стана дума в началото на статията, това не слага край на легендата.

Иска ви се и вашата кола да се превърне в легенда за личната ви история или казано по друг начин – искате да направите по нея подобрения и тунинг, които да я отличат от останалите, а не да се чувствате като в трабант? Може да разгледате идеите в Тунингът – мисията възможна! и да финансирате модификациите с помощта на собствения си автомобил и на обратния лизинг от Maxo – от 3000 до 30 000 лв. и срок на изплащане до 48 месеца, през които продължавате да шофирате и респективно тунинговате автомобила си.

Разбери повече

 

Виж всички полезни съвети

Виж всички полезни съвети
Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Често ти се случва да мечтаеш да имаш собствен бизнес? Подготвили сме няколко стъпки, които да ти служат в началната фаза, точно, когато започваш да градиш плановете си.

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Все още нямаш идея как да почиваш със семейството си? Следва списък с въпроси, по който може да се ръководиш, докато планираш семейната си почивка. Да започваме!

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Когато си зад волана, независимо дали си сам или возиш пътници, безопасното шофиране трябва винаги да бъде основната ти грижа. Ето някои от нашите съвети.

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

В тази статия ще си поговорим кои са най-важните предпазни мерки, които да си осигуриш преди да тръгнеш, с цел да минимизираш рисковете за теб и семейството ти.