5 съвета и всички важни правила за първия ти офроуд опит

5 съвета и всички важни правила за първия ти офроуд опит

В последните години пазарът на SUV автомобили в Европа и света расте с най-високите темпове спрямо останалите сегменти и се очаква до 2020 г. делът на все още популярните като „джипове“ у нас автомобили да стигне 34%. Като добавим към това и пазарът на кросоувърите, скоро огромна част от населението ще притежава автомобили, които в по-малка или по-голяма степен ще са способни на офроуд преживявания.

Какво е офроуд?

Терминът идва от off road или каране извън пътищата. С други думи, макар някои шосета от българската мрежа да приличат доста на офроуд трасета, това са черни пътища или пък шофиране без никакво трасе. Любителите го практикуват по редица причини, от една страна самото екстремно преживяване при карането по неравни или стръмни терени, от друга е възможността да достигате до невероятни места, където с автомобил с нормална проходимост не бихте стигнали.

Този тип хоби си има своите особености и уменията за каране в града и по магистралите не са напълно достатъчни. Ако не искате да затънете някъде, да се катурнете или просто да си прецакате колата, е добре да спазвате някои правила и съвети.

1. Опознай автомобила си

Основен ключ за безопасното шофиране на какъвто и да било терен е да имате достатъчно познания за автомобила си и да знаете много добре какво може и какво не може да прави. Преди да предприемете първото екстремно приключение разгледайте какво има отдолу, къде е резервоара, двигателя, скоростната кутия. Така ще бъде по-малко вероятно да ги ударите в някоя скала. Свикнете с габаритите на колата, височината й и колко дълбоки трапове може да преодолява. Запознайте се внимателно и с функциите на таблото и на бордовия компютър.

2. Оборудвайте се

Винаги бъдете подготвени с подходящото облекло и обувки, носете в багажника фенерче, мобилният ви телефон трябва да е напълно зареден и е желателно да имате и зарядно за кола. Носете си още лопата (шанцова, не градинска), запас от храни и напитки. Планирайте пътуването като проследите внимателно на карта терена (обикновена пътна карта не ви върши работа). Обърнете внимание и на прогнозата за времето.

3. Запомнете Златните правила и ги спазвайте

  • Не вредете на природата и не я цапайте. По възможност карайте в съществуващи трасета, а не директно през ливадите.
  • Не шофирайте през забранени терени.
  • Познавайте възможностите си и планирайте.
  • Тръгвайте само с добре зареден автомобил и резервоар.
  • Кажете на някого накъде сте се запътили, ако осъмнете някъде без връзка със света.

4. Научете техниките за офроуд шофиране

Офроуд шофирането е подчинено на няколко правила:

  • Задължително карайте бавно, бърза се само ако е наистина нужно. Не сте на писта или магистрала.
  • Задължително е да усещате пълен контрол върху автомобила.
  • Ръцете винаги да са ви на 10 и 10 (като на часовника) на волана. Палците извън него и изобщо не експериментирайте с разни тарикатски захвати на кормилото.
  • Без резки маневри, освен ако е необходимо. Плавно тръгване и прогресивно спиране.
  • Ползвайте максимално предавките за управление на скоростта и по-рядко спирачката. На много труден терен карайте на една скоростна предавка.
  • При необходимост спирате, слизате и проверявате какво има пред вас с очите си. Не искате да изскочите от някоя височинка право в следващото дере.

5. Опознайте особеностите на терените

  • В кал ви трябва постоянен въртящ момент, движете се бавно и с постоянна скорост. Същото се отнася и за наводнен терен. Възможно е да имате специална опция за каране в кал и вода на джипа, активирайте я.
  • Изкачванията също се правят с постоянна скорост, която автомобилът е набрал още преди да започне изкачването. Избягвайте спирания и опити за превключване на предавките. Спусканията се правят на ниска предавка и минимална употреба на спирачките.
  • При наличие на коловози карайте в тях, освен ако са много дълбоки – тогава се кара с две странични гуми в коловоза и две на високото.
  • В пясък се кара на ниска предавка и с леко спуснати гуми – направете го преди да навлезете в пясъците. Хубаво е да имате помпа за след това, естествено. Ако трябва да спрете или паркирате на пясъчен терен, изберете място с наклон в посока на движението.
  • На хлъзгави и пързалящи се участъци като мокра трева или чакъл се кара с ниска скорост, но на висока предавка.
  • Преди да се качите пак на асфалт проверете състоянието на колата и гумите.

Но най-важното правило от всички е да не предприемате офроуд приключения с непригоден за целта автомобил! За сметка на това за финансиране с обратен лизинг от Maxo няма значение какъв е автомобилът ви. В зависимост от оценката може да получите между 3000 и 30 000 лв. със срок на изплащане до 48 месеца. През това време продължавате да шофирате колата си, а парите може да използвате по каквото предназначение искате и ви трябват.

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече