Колко ще ни струва ремонтът на банята?

Колко ще ни струва ремонтът на банята?

Обновяването на банята е един от най-важните и скъпоструващи ремонти. Трябва да бъде внимателно обмислено, тъй като далеч не се свежда само до избора на плочки. Дори и на пръв поглед плашещо начинание, с добро проучване и планиране на всички детайли, ремонтът на банята може да се превърне в дългосрочна инвестиция в комфорта на цялото семейство.

За да се подготвиш подобаващо за ремонта на банята, на първо място, трябва да помислиш за цялостното интериорно решение и да избереш нейния стил. Тогава можеш да пристъпиш към избор на санитарния фаянс, задължителното оборудване и такива детайли като фризове, декорни плочки, лайсни, прагове, врати и отопление на помещението. Освен за теракота, мебелите и всички аксесоари, в сметките си трябва да предвидиш и разхода за материали, както и извършване на ремонтните услуги от фирма или майстор. За да са точни изчисленията, трябва да се направи разграничение между довършване на баня, която е на шпакловка или замазка, и основен ремонт на стара баня, където на първо място се изисква да се разчисти теренът. Другото, което трябва да се вземе предвид, е размера на банята. Нека да разгледаме цените на ремонтните и монтажните услуги с включените материали, при двата сценария на ремонт на една средностатистическа баня от 3,5 кв. метра.

Ремонт на нова баня на шпакловка (или замазка)

При довършване на вече започната баня, ремонтните дейности, а с това и разходите, са доста по-малко. Предполага се, че ВИК инсталацията е изградена, стените са измазани, тръбите изведени, не се налага къртене на стари плочки, изчистване и изнасяне на боклука. Това, което трябва да се провери, е дали е подсигурена хидроизолацията, дали стените са прави, а наклоните спазени. Ако всичко  това е налично и добре изпълнено, може да се заемеш с най-приятната част, а именно интериора - избора на плочки, мебели, осветление и аксесоари.

*Цена на ремонтни и монтажни услуги:

  • Лепене на плочки (стандартно редене) - 3,5 кв. м. х 25 лв. = 105 лв.
  • Лепене на фризове – 3 кв. м. х 15 лв. = 52,5 лв.
  • Полагане на хидроизолация по ъгли 3,5 кв. м. х 5 лв.= 17,5 лв.
  • Монтаж на душ батерия със стойка за душ слушалка 1 бр. х 40 лв. = 40 лв.
  • Монтаж на душ панел 1 бр. х 90 лв. = 90 лв.
  • Монтаж на моноблок или тоалетна чиния 1 бр. х 60 лв. = 60 лв.
  • Монтаж на мивка 1 бр. х 30 лв. = 30 лв.
  • Монтаж на шкафове 2 бр. х 30 лв. = 60 лв.
  • Монтаж на вентилатор 1 бр. х 25 лв. = 25 лв.
  • Монтаж на допълнителни аксесоари (закачалки, държачи, ключове, контакти, осветителни тела) - 80 лв.

Общо: 480 лв.

*Цена на материали

  • Плочки - 20 кв. м. х 25 лв. = 500 лв.
  • Лепило за плочки - 6 - 8 торби х 8 - 9 лв. = 48 лв./72 лв.
  • Фугираща смес – 12 лв.

Общо: 584 лв.

Ремонт на стара баня

Това безспорно е по-скъпият ремонт, при който като първа стъпка трябва да се предвиди разчистването на терена. Започва се с демонтаж на вече съществуващото обзавеждане - демонтират се старата мивка, тоалетна чиния, вана (ако има такава), душ и след това започва къртенето на плочките. Отстраняват се всички стари плочки, демонтира се старата ВИК инсталация и след това помещението се почиства от  боклуците. Има и случаи, в които не е необходимо старите плочки да сe къртят, a новите могат директно да се сложат върху тях. Така се губят по няколко сантиметра от всяка една от страните, но пък се спестява работата, свързана с къртенето, прахта и почистването.

*Цена на ремонтни и монтажни услуги:

Към по-горе изброения списък трябва да се добави цената за демонтаж, къртене, извозване на боклука, монтаж на нова ВИК инсталация и рогов сифон, измазване на стени с мазилка, направа на замазка за създаване на наклон. Всичко това ще ти излезе приблизително 800 лв. и ще отнеме от 1 до 3 дни.

Обзавеждане

Стигайки до обзавеждането на вече облепената с плочки баня, няма как да не споменем, че именно тук вариациите в бюджета са най-големи. Може да избереш някоя от известните и утвърдени български марки или пък да заложиш на нещо по-екзотично и луксозно. Базовото обзавеждане включва: моноблок, душ панел, мивка, смесител и вентилатор. Отделно може да се развихриш дотолкова, че да превърнеш банята си в истинско спа студио или да и придадеш характерен облик (напр. римски, провинциален, винтидж, еклектичен или индустриален стил). Ако трябва да дадем ориентировъчна цена на мебелите и аксесоарите за баня, то може да започнем от най-ниската, която е около 1000 лв., и да стигнем до 15 000 лв., че даже и повече.

Полезни съвети:

Още в началото, когато обмисляш интериора, раздели помещението на суха и мокра част. 3D проектът, освен че ще те упъти как правилно да разделиш помещението и къде да разположиш мебелите, ще улесни и избора на плочки, врата и аксесоари. Не забравяй да включиш и бойлера в плановете си, ако имаш нужда от такъв, а също предвиди и в коя посока ще се отваря вратата. Ако банята ти е малка, избери светли тонове, както и хоризонтално редене на плочките. Това ще разшири визуално пространството. Специално внимание заслужават осветлението и огледалото. Не забравяй, че колкото по-голямо е огледалото, толкова по-голямa ще изглежда банята.

Ремонтът на банята не е непременно свързан с неприятни изненади и затормозяващи дейности. Предварително планирай и обмисли всеки един детайл относно предстоящите покупки и наемането на майстори. Това не само ще ти спести много нерви, но и непредвидени разходи. Ако вече си готов с плана, останалото е лесно! Може да се възползваш от бързо и удобно финансиране до 30 000 лв., гарантирани с личния ти автомобил. Взимаш парите, продължаваш да си ползваш колата, и се наслаждаваш на новата баня!

 *Цените са ориентировъчни и могат силно да варират в зависимост от избора на услуги и материали.

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече