Какво представлява тракшън контрол?

Какво представлява тракшън контрол?

Краткото обяснение: Тракшън контролът пречи на колата ви да се пързаля.

Дългото: Вероятно няма да запомните как е пълното наименование на български, но все пак се нарича Системата за контрол на теглителната сила.

Масово позната е обаче като тракшън контрол от TCS - Traction Control System.

Какво прави тракшъна?

Traction в превод означава „сцепление“. С други думи системата регулира сцеплението на гумите с пътната настилка и така увеличава сигурността при движение по хлъзгави пътища - мокри, кални, заснежени, заледени. Когато автомобил без тракшън контрол забуксува, колелата започват да въртят на по-бързи обороти, без да успяват да направят сцепление с настилката. При автомобил с такава система, тя отчита приплъзването и се задейства. За съжаление тракшън системата също не дава 100% гаранция за постигане на сцепление, когато например колата е върху чист лед.

На пръв поглед тракшън контролът по метод на работа прилича на антиблокиращата система на спирачките (ABS). С тази разлика, че ABS-ът съдейства за сцеплението при спиране (натискане на спирачката), докато тракшънът се задейства при потегляне или в движение.

Системата използва същите компоненти – сензори за въртенето на колелата (на предните две или и на четирите колела); хидравличен модулатор и система за контрол, която получава данни за въртенето и когато е необходимо задейства модулатора и спирачките. Ако само едно от колелата „превърта“, то системата задейства само неговата спирачка.

Какво НЕ прави тракшън контролът?

Това не е система за екстремни обстоятелства. Ако разчитате да ви изведе от преспи или да ви прекара през силно заледен участък, по-добре не рискувайте и използвайте зимни гуми и вериги според сезонните условия. Тракшън контролът съдейства за подобряване на сцеплението, но не може да създаде такова.

Кои автомобили го имат?

Отговорът вероятно е очевиден – по-новите имат такава система, по-старите коли – не. Ако автомобилът ви има тракшън контрол, то би трябвало да имате на таблото такава лампичка:

тракшън контрол

Тя сигнализира, че системата се е задействала.

Съществува опция да изключите системата, но е добре да го правите само в определени случаи. Когато сте затънали сериозно например, тракшън контролът може да пречи при извеждането на колата. Има водачи, които спират системата при движение, например по мокри пътища, за да не възпрепятства скоростта. Освен ако не сте „затънали“ в гореописаната ситуация не е препоръчително да го правите, защото системата може да ви спаси при поднасяне на колата.

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече